Seizoen 2017-2018

KW_brake 2011 b
de manWoensdag 27 september 2017

Gasten: Lucas De Man (presentator), Aart van Asseldonk (designer /ambachtsman)

Thema: Ontwerpen, Design en de Kunst van het Maken

Plaats: Rijksmonument De Ploeg (Bergeijk)

voor deze avond zijn géén vrije plaatsen meer beschikbaar !!

De KW-bezoeker wordt ontvangen in het rijksmonument De Ploeg (ontwerp Gerrit Rietveld) en bij Bruns. Deze KW-avond wordt gepresenteerd door Lucas De Man en (onder andere) in gesprek met Aart van Asseldonk, hij ontwierp het nieuwe interieur van het Ploeggebouw. Bruns (Bergeijk) behoort tot de (wereld!) top vijf van tentoonstelling ontwikkelaars en producenten. Thema: design heeft altijd te maken met de ‘tegenwoordige tijd’ , maar hoe? En we hebben het over ‘de kunst en wetenschap van het maken’!

Lucas De Man (1982, Gent/Amsterdam) maakt in de maanden augustus, september een drietal uitzendingen voor  Kunstuur over design. Uitzending hiervan is in oktober, voorafgaand aan de Dutch Design Week. Lucas De Man is een multi-talent, ook bezig als creator, conceptontwikkelaar, theatermaker, regisseur en presentator.

KW_brake 2011 b

Marsman

Woensdag 1 November 2017

Gast: Lieke Marsman, schrijver / dichter / filosoof 

Thema: Over dilemma’s, het nut van angst en de maakbaarheid van ons gevoel

Plaats: Muzenval Eersel

Dilemma’s voor Twintigers: We weten allemaal hoe je een pleister plakt, maar hoe je jezelf emotioneel verzorgt is niet zo eenduidig. Als we verdriet hebben om een verwaterde vriendschap, ons verloren voelen op een massaal festival of verward zijn over een nieuwe scharrel zijn daar drugs, zelfhulpboeken of Netflix. In een tijd waarin twintigers massaal aan de antidepressiva gaan, de School of Life-klassen vol zitten, onderzoekt jong multi-talent Lieke Marsman hoe het gaat met ons emotionele zelf. Moeten we onze emoties in rechte en afgebakende paden leiden? Hoe ver reikt onze controle? Zijn gevoelens eigenlijk maakbaar, bestaat een emotionele handleiding? Lieke Marsman (1990, Den Bosch/Amsterdam) studeerde filosofie en publiceerde dichtbundels (haar debuut kreeg op één dag twee prijzen!), essays en recent een veelgeprezen roman: Het tegenovergestelde van een mens!. NRC bejubelde de roman (****):In deze debuutroman gaat het over de vraag: waarom lijken we niet geraakt door de klimaatverandering? Je kunt denken: meer een vraag voor een essay dan voor een roman, maar deze roman is juist zo hemelbestormend omdat het die genrescheidingen irrelevant maakt. ‘Zou ze er wel eens bij stil hebben gestaan dat apathie ook het gevolg van het wél hebben van waarden zou kunnen zijn?’

KW_brake 2011 b

meulenbroeksWoensdag 29 November 2017

Gast: Ralph (Rousseau) Meulenbroeks         

Thema:  Muziek, Natuurkunde & Onderwijs, maar ook over Authenticiteit & Kwetsbaarheid

Plaats: Muzenval, Eersel

“Zijn cv leest als een soort moderne schelmenroman”, schreef NRC recentelijk, naar aanleiding van de nieuwe elpee/cd van Ralph Meulenbroeks, geboren Eerselnaar en werkend onder de artiestennaam Ralph Rousseau. Een schelmenroman die Ralph deze avond handen en voeten gaat geven. Er zal dus zeker veel muziek klinken en niet altijd in de setting zoals je die gewend bent. Er komt een Pecha Kucha langs over digitale en analoge opnametechnieken. Maar ook de kleine luchtvaart krijgt een plaats. Ralph zal vertellen over recent onderzoek op het gebied van motivatie: waarom doen mensen wat ze doen, waarom besluiten ze wat ze besluiten, waarom heb JIJ besloten wat je besloten hebt? Een avond over muziek, natuurkunde, onderwijs, authenticiteit en kwetsbaarheid, waarbij de filosofie van de grote naamgenoot Jean-Jacques een onderliggend thema blijkt te zijn.

Ralph Meulenbroeks (Duizel, 1967) combineerde zijn conservatoriumstudie contrabas met een universitaire studie en een promotie in de natuurkunde. Beide studies sloot hij “cum laude” af. Hij werkte als onderzoeker bij Shell, Océ en de stichting Fundamenteel Onderzoek der Materie (op het gebied van kernfusie). Sinds 1996 speelt hij daarnaast de viola da gamba en groeide hij snel uit tot de meest prominente Nederlandse ambassadeur van het instrument. Sinds 2011 koos hij ervoor om zijn muzikale activiteiten met het lesgeven in het middelbaar onderwijs (natuurkunde) te combineren. Hij sloot zijn Master of Education in 2012 (weer!) af met het predicaat “cum laude”. Sinds 2015 werkt hij ook als universitair docent aan de Universiteit Utrecht.

KW_brake 2011 b

hvs!Dinsdag  16 januari 2018

Gast: Henk van Straten, schrijver/ columnist/ journalist.

Thema: Over verwondering, mijmeren en de essentie van het schrijven

Plaats: Aula PiusX (Bladel)

Jong multitalent Henk van Straten gaf ooit les aan de ArtEz kunstacademie in Arnhem, opleiding Creative Writing, het vak Tekst & Wereld. ‘Ik gaf een schrijfopdracht aan een groep eerstejaars: dwaal in je eentje door het schoolgebouw en mijmer over jezelf in relatie tot het pand. Wie ben jij hier? Schrijf daarover en probeer het gebouw een rol in het verhaal te geven. Ik kreeg de blikken die ik vaker krijg: Waar lúlt hij over? Eén voor één kwamen ze terug de klas in, notitieboekje in de hand, vermoeid. Er was één meisje dat haar stukje niet zelf kon voordragen, zei ze. Dat moest een klasgenootje maar doen. Zodra haar klasgenoot begon, begon het meisje te huilen. ..Ze liet zich ontroeren door haar eigen werk. Het was het mooiste wat ik tot dusver in de klas had meegemaakt. Omdat het puur was. Omdat het de essentie raakte van wat schrijven is, wat het kan doen, wat het kan oproepen. En ook de essentie van wat een schrijver is: dusdanig goed willen en kunnen schrijven dat jij zelf de eerste lezer bent die je verbluft. Dat je in eerste instantie je éígen wonden heelt.’

Maar hoe schrijf je goed, waar begint Kunst en waar Wetenschap? Zodat het subjectieve, het kijken, de verwondering en mijmeren van de schrijver, ook de lezer raakt! ? Hoe helpen meditatie, drank of drugs hierbij? En hoe zit het met ambitie en ijver?

Henk van Straten (1980) verhuisde op zesjarige leeftijd naar Eindhoven. Richtte ooit samen met anderen de hardcore-punkband Maypole op, waarin hij als vocalist en tekstschrijver fungeerde.  Tussentijds begon hij driemaal aan een hbo-opleiding, onder meer Muziekmanagement en PABO maar brak deze allen voortijdig af. Charles Bukowski en John Fante trokken hem de literatuur in. Hij schreef inmiddels 9 (!) boeken waaronder het laatste: Wij zeggen hier niet halfbroer (2017). Van Straten schreef of schrijft daarnaast voor: Volkskrant Magazine, Trouw, De Correspondent, Elle, &C, Esquire, Happinez, Vrij Nederland, Jan, Linda, Tirade, Hollands Maandblad, Das Magazin, Harper’s Bazaar, Playboy

KW_brake 2011 b

ouweneelWoensdag 14 febr 2018

Gast: Evert Jan Ouweneel, cultuurfilosoof en ontwikkelingswerker

Thema: Wereldtrends  & Wereldmachten

Plaats: Muzenval Eersel

De afgelopen jaren vatte cultuurfilosoof Evert Jan Ouweneel (1972, Utrecht) in één dag de wereldgeschiedenis samen voor het diplomatenklasje van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Ook adviseerde hij herhaaldelijk het Ministerie van Landbouw over de huidige ontwikkelingen in China. Ouweneel verzorgt regelmatig Studium Generale lezingen binnen de Hogeschool Utrecht, de Radboud Universiteit Nijmegen en de Universiteit van Tilburg. De theatercolleges van Evert Jan Ouweneel in Theater Figi (Zeist) zijn inmiddels een begrip in Nederland. Een bezoeker: ‘Noem het wat je wilt: een lezing, een theatervoorstelling, een college, een cabaret. Hoe ook, het is ongelooflijk! Knap. En lang. En boeiend. Het kan niet anders of het geslacht Ouweneel bezit een gen des overvloeds’. Wereldtrends / wereldmachten is de voorlopige werktitel voor de avond in het KW-café die multitalent Ouweneel gaat verzorgen. De wereld is in beweging, de machten en trends evenzeer… de inhoud van de avond beweegt mee.

Evert-Jan Ouweneel (1972, Utrecht) studeerde ondermeer wijsbegeerte, psychologie en sociologie. Hij bekleedt een internationale functie binnen World Vision International, een hulp- en ontwikkelingsorganisatie in bijna 100 landen, die met 45.000 medewerkers en een budget van ruim 2,5 miljard dollar 100 miljoen mensen bereikt.


KW_brake 2011 b

thrauWoensdag 14 Maart 2018

Gast: Thomas Rau, architect, visionair duurzaamheid

Thema: Materiaal centraal en Product als Dienst

Plaats: Muzenval Eersel

Voor deze avond is niet meer online te reserveren ! er is nog een beperkt aantal vrije kaartjes bij Primera beschikbaar.

Thomas Rau  is ook zo’n multitalent. Ondernemer, architect, innovator, inspirator en visionair. Op deze KW-avond zal hij met zijn enthousiasme, energie én humor het publiek overtuigen van de ingrijpende stappen die nodig (en mogelijk!) zijn om de omslag van duurzaamheid naar levensvatbaarheid te maken. Energieprobleem? In wezen oplosbaar, hernieuwbare energie genoeg. De schaarste aan grondstoffen is veel nijpender! Rau wordt de meest radicale bouwmeester van Nederland genoemd. Hij ontwerpt gebouwen die energie produceren in plaats van gebruiken. Als ondernemer wil hij verder gaan en zich richten op het sluiten van grondstoffenkringlopen. In 2010 richtte hij daarvoor Turntoo op, waarmee hij werkt aan nieuwe business modellen voor de circulaire economie. “Van bezit naar prestatie, geen lampen maar licht, kortom, van eigendom naar eigenslim”. Voor de gemeente Brummen realiseerde hij onlangs een uitbreiding van het monumentale gemeentehuis – het eerste gebouw als grondstoffendepot waarin alle gebruikte materialen tijdelijk zijn opgeslagen en over twintig jaar kunnen worden hergebruikt.

Thomas Rau stond in 2016 op de 2e plaats in de jaarlijkse Duurzame 100 van Trouw en werd onlangs uitgeroepen tot Architect van het Jaar. Thomas Rau studeert aanvankelijk pedagogiek in Bonn, daarna TU/Aken (architectuur) en vervolgens Kunstacademie Bonn. In december 2016 verscheen het boek Material Matters van Thomas Rau en Sabine Oberhuber. Een revolutionair boek, dat de wereld zoals wij die kennen volledig op zijn kop kan zetten. Een wereld waarin de consument niet langer ‘eigenaar’ maar ’gebruiker’ is, materialen rechten krijgen en afval verleden tijd is. Rau is een van de meest gevraagde gastsprekers in Nederland. Het VPRO-programma Tegenlicht vroeg hem zijn ideeën toe te lichten. De uitzending werd verkozen tot de meest favoriete aflevering van het seizoen.RB_logo_cmyk

Deze avond wordt mede mogelijk gemaakt door de steun van het Coöperatie-fonds Rabobank De Kempen.

KW_brake 2011 b

besk

Woensdag 4 April 2018

Gast: Neske Beks

Thema: Facebook & Verhalen vertellen, ofwel de behoefte aan contact, aandacht en ‘likes’

Plaats: Muzenval Eersel

Neske Beks is het liefdeskind van een Gambiaanse passant en een Vlaams-Amerikaanse moeder. Althans, zo vertelt die laatste in Beks debuutfilm Eigen volk (2011), een poëtisch en persoonlijk portret over haar Vlaamse roots, uitgezonden door de VPRO. Toen het liefdeskind drie weken oud was, ging het naar een pleeggezin, een multicultureel, idealistisch en warm gezin. ‘Ge waart mijn eerste echte liefde, het haardvuur na de vorst,’ bezingt Beks haar moeder. Ze verkast naar Amsterdam, waar ze zich ontwikkelt tot een even veelzijdig als productief kunstenaar, afwisselend actief als theater- en documentairemaker, zanger, performer en schrijver. Puttend uit haar eigen bewogen leven vervlecht Neske Beks feit en fictie. Of het nu is als documentaire of als roman: ‘In verhalen kan ik wonen.’ Als tiener overleefde ze een longembolie en een herseninfarct, en een paar jaar geleden had ze in één week tijd nog eens een herseninfarct en een -bloeding. Jazeker. Het heeft me veranderd. . Het gaat om het nu, hè.

Neske Beks (Antwerpen, 1972), is weer zo’n multitalent, een multi-disciplinair kunstenaar met een basis in zang, theater, woord, beeld en muziek. Werkzaam als filmmaker en schrijver maakt ze  documentaires  zoals Beyond My Walls (VPRO) en Mookie (NCRV).  Ze toerde met diverse onewomanshows door Nederland. Ze werkt nu aan de opvolger van haar literaire debuut De Kleenex Kronieken (2014).

KW_brake 2011 b

KW_brake 2011 b