Bart van Loo

 Woensdag 13 Maart 2019bart

Gast: Bart van Loo schrijver/ conferencier/ Frankrijk-kenner

(met ondersteuning door gitarist/singer/songwriter Geert Hellings)

Thema: Napoleon: Muzikaal Verteltheater

Plaats: Muzenval Eersel (! 12 Euro) 

Bart Van Loo zorgde een paar jaar terug voor een KW-topavond. Een bomvolle zaal was laaiend enthousiast. In 2014 schreef hij het boek Napoleon. De Schaduw van de Revolutie. Napoleon fascineert, hij is een van de meest invloedrijke figuren uit de geschiedenis. Maar Napoleon roept ook veel vragen op. Wie was de keizer die vechtend door Europa trok, miljoenen slachtoffers maakte en strandde in een drassige weide nabij Waterloo? Zijn boek kreeg uitmuntende recensies. “Wervelend, leest als een trein.” (NRC) “Een heerlijke pageturner die iedereen zou moeten lezen(Volkskrant).

Vier jaar na het boek komt Van Loo nu naar het KW-cafe met een voorstelling over de kleine keizer, de man met zijn hand steevast op borsthoogte en die eeuwige punthoed op zijn hoofd. Van Loo kijkt in deze voorstelling achter het silhouet, voorbij de clichés, en gaat op zoek naar de mens van vlees en bloed. Dat levert een autobiografische vertelling op waarin hij zijn eigen familiegeschiedenis naast die van Napoleon legt. Zoals altijd bij Van Loo vormen bevlogenheid, humor en kennis van zaken de drijvende kracht van zijn optreden. Gitarist en singer-songwriter Geert Hellings componeerde speciaal voor deze voorstelling een even verrassende als poëtische soundtrack. Met unieke beelden van kunstenaar Koen Broucke.

Ook nu weer enthousiaste recensies: Een mix van wetenschap en jolijt. Verteltheater van de bovenste plank. (Elsevier). Van Loo doet denken aan cabaretier Diederik van Vleuten die ook geschiedenis naar theater wist te brengen. Zonder de naam Trump te noemen, laat Van Loo met slimme verteltrucs zien hoe tijdloos de methoden zijn die machtswellustelingen gebruiken om de wereld naar hun hand te zetten.” (Volkskrant). “Wat een eloquentie! Een verbale wervelwind die bij mij de gevoeligste snaar raakt.” (Matthijs van Nieuwkerk)

Bart Van Loo (Herentals, 1973) studeerde Romaanse filologie aan de Universiteit Antwerpen. Na zijn studie gaf hij enkele jaren Frans in het middelbaar onderwijs. In 2006 werd hij fulltime schrijver en begon een indrukwekkende reeks boeken en CD’s: https://nl.wikipedia.org/wiki/Bart_Van_Loo . Van Loo wordt regelmatig in de media opgevoerd als Frankrijkkenner. In De Wereld Draait Door verzorgde hij een reeks chansoncolleges.