Achtergrond

pp

Eersel – 9 oktober 2022

Na ruim 30 jaar is het KW-Café gestopt met haar activiteiten.

Uw bezoek en steun al die jaren is van groot belang geweest voor de continuïteit en kwaliteit van het KW-Café. Zonder u was het KW-Café niet zo’n succes geworden. Onze oprechte dank daarvoor!

18 november 1992. De eerste avond van het KW-Café (een initiatief van Frans van Alebeek, Paul van Poppel en Paul Rademaker (†)), met als gasten Prof. dr. H. Casimir en Herman de Coninck over Inspiratie in de Wetenschap en de Kunst, vindt plaats in café De Honingraad aan de Kerkstraat te Eersel. Het is een succes en de start van een lange reeks mooie, inspirerende KW-Café avonden. Het KW-Café wordt in de loop van de jaren steeds professioneler: een heuse programma-commissie, een secretariaat, eigen website, posters en flyers, én de bezoekersaantallen nemen behoorlijk toe. Het KW-Café verhuist van de Honingraad, via het Vierspan naar de Muzenval. Ook worden onder andere avonden georganiseerd in het PiusX en het Rythovius, het Ploeggebouw in Bergeijk en de Sint-Lambertuskerk in Vessem. Daarnaast worden sinds 2012 jongeren bij de organisatie van het succesvolle KW-College ondersteund. En de sprekers? Die willen vaak heel graag naar Eersel komen: het is een eer om gastspreker te zijn bij het KW-Café. 

Het KW-Café kijkt terug op een prachtige historie met memorabele avonden. Toch is besloten, nèt voor de uitbraak van de Corona-pandemie, dat het tijd is voor jong bloed, een nieuwe generatie, een nieuwe vorm, een nieuwe kans en daarom te stoppen met het KW-Café. Door de pandemie is het definitieve einde nog een beetje uitgesteld, maar nu is het dan zover. Het KW-Café is gestopt. Vanzelfsprekend zal de, in die 30 jaar, opgedane kennis en kunde ter beschikking worden gesteld aan nieuwe initiatieven, om het culturele klimaat in de Kempen te ondersteunen.

Het KW-café organiseerde elk seizoen een aantal avonden in Eersel met de allerbeste sprekers uit de wereld van kunst, wetenschap en techniek. Het KW-Café wilde de inwoners van De Kempen laten zien hoe boeiend kunst en wetenschap kunnen zijn en tonen wat kunstenaars en wetenschappers beweegt. Het KW-Café was van mening dat kunst en wetenschap aan elkaar verwant zijn. Verbeelding en ratio, het persoonlijke en het onpersoonlijke, intuïtie en intellect.
Het KW-Café werd georganiseerd door de Kempische Stichting voor Kunst en Wetenschap (KSKW). KSKW heeft zich laten inspireren door de ideeën van de K.L. Poll Stichting voor Onderwijs, Kunst en Wetenschap. 
KSKW was ook nauw betrokken bij Kunstenroute, een initiatief waarbij scholieren van het Rythovius College te Eersel hun CKV-producten in het Centrum van Eersel tonen.
Het KW-café was een particulier initiatief, zonder subsidies van welke overheid of fonds dan ook. Het KW-Café werd wel gesponsord door een tiental bedrijven uit Eersel en De Kempen.

Zaterdag 8 oktober 2022 heeft de laatste -besloten- avond van het KW-Café plaatsgevonden.

Redactie en medewerkers

Frans van Alebeek (programma / voorzitter) – Ton van Asseldonk (programma) – Yvon Barten (secretariaat) – Clara Corstens (programma) – Sander van Dooren (techniek) – Netti Henselmans (programma/website) – Moniek Peijnenburg (affiches / flyers) – Karel Theuws (programma) – Netty Verdonk (penningmeester)

 Sponsoren/partners/begunstigers

. Bruns BV, Bergeijk

. Familie Van Dooren – Wouters

. Klemann-Beheer B.V., Eersel

. Pius X College, Bladel

. Rythovius College, Eersel

. Schaeken & Schnitzler Advocaten, Eersel

. Minerva Tandartsen, Eersel

. Fam van der Zwet

en samenwerking met:

Logo-restaurant nu primera-Eersel_fclogo_allesvaneersel.nl

Logo Moniek