Antony Hermus (02-10-2013)

Woensdag 2 Oktober 2013, 20 uur (De Muzenval, Eersel)
Gast: Antony Hermus, dirigent
Gespreksleiding: Marie Jantien Kreeft (Eersel)
Thema: Over Muziek, Orkest & Dirigeren
 
dcb
 
 
 
 
 
 
 
  
Recensie
KW-openingsavond met bevlogen dirigent Antony Hermus 

mj

 

Het was een spannend begin van het nieuwe KW-seizoen: de hoofdgast van de avond, Jac van Steen, bleek verhinderd vanwege een aanbod dat hij niet kon weigeren, een live optreden voor de BBC radio met een wereldklasse orkest. Gelukkig wist hij een waardige vervanger te regelen: de 40 jarige topdirigent Antony Hermus. Een geboren en getogen Brabander die inmiddels internationaal aan de weg timmert. Geïnterviewd door Marie Jantien Kreeft en het publiek kregen we een beeld van de carrière van deze bevlogen dirigent.


 
ahLoopbaan
De keuze voor het professionele muziekleven was niet vanzelfsprekend. De ouders van Antony Hermus vonden muziek voornamelijk een prachtige hobby (musici spelen op een bruiloft voor 25 gulden en een fles wijn). Hermus koos dan ook voor de meer toekomstbestendige studie Bestuurlijke Informatiekunde en combineerde deze later met een studie aan het Conservatorium, maar het was zijn leermeester Jac van Steen die hem erop wees dat hij moest focussen, wilde hij als dirigent kans maken. Jac van Steen regelde een stageplaats bij een Operahuis in de Duitse stad Hagen, waar hij ‘vlieguren’ kon maken. Hermus vertelt hoe belangrijk het is geweest om door schade en schande het vak te kunnen leren. Om uit te kunnen proberen welke gebaren wel werken en welke niet bijvoorbeeld. Het resulteerde in 2003 in een aanstelling als Generalmusikdirektor aldaar (hij was toen pas 29) en in 2009 werd hij chefdirigent van de Anhaltische Philharmonie in Dessau. Hermus laat merken dat dergelijke titels hem weinig doen en vertelt dat vroeger weliswaar de dirigent het ‘laatste bastion van de dictatuur’ was, maar dat de nieuwe generatie dirigenten anders is. Een wijze uitspraak van de beroemde dirigent Bernstein houdt hij als leidraad aan: ‘Je moet nooit de inbreng van je mensen uitvlakken en luisteren naar wat je aangeboden wordt’.

Vakmanschap

Het geïnteresseerde publiek komt deze avond veel over het vak te weten. Hermus dirigeert het publiek even zodat we ondervinden dat je met oogcontact, mimiek en handgebaren heel veel kunt sturen. We krijgen een spoedcursus dirigeren, maar de maat slaan is slechts ‘lucht verdelen’. Het echte dirigeren komt vanuit de ogen (een uitspraak van Gergjev). Ter illustratie laat hij een grappig filmpje van Mr. Bean zien als dirigent op een kerstmarkt om zichtbaar te maken hoeveel je kunt sturen zonder iets te hoeven zeggen. Maar de gebaren en mimiek komen niet vanzelf, een visie op de muziek ontwikkelen gaat hieraan vooraf. Hoe zou een componist hebben gewild dat het had geklonken? De dirigent moet met veel studie de partituur zien te doorgronden.

Masterclass

d2

Na de pauze heeft Ben Martin Weijand plaatsgenomen achter de piano en wordt hij gedirigeerd door de jonge dirigent MaNOj Kamps. De 5e symfonie van Beethoven staat op de lessenaar. Hermus zorgt ervoor dat MaNOj allerlei verschillende manieren va dirigeren laatzien en wil dat het begin klinkt

pzoals Beethoven zich dat had voorgesteld: ‘De maan moet ervan uit zijn baan vliegen.’ Hermus laat hem het drama uitvergroten en de contracten scherper tonen. De effecten die het dirigeren heeft op de klank van de muziek zijn voor het publiek duidelijk hoorbaar.

 

 

Hoogste doel

Als gastdirigent is Hermus o.a. te zien geweest bij de Nationale Reisopera en Opera Zuid en volgend seizoen mag hij het Concertgebouw Orkest dirigeren. Wat is voor Hermus nog het hoogste doel dat hij wil bereiken? Zijn antwoord: ‘Ik wil gewoon mooie muziek maken, of dat nu bij de Harmonie in Oosterhout is of bij het Concertgebouworkest in Amsterdam: ik wil er samen voor zorgen dat er een aantal mensen met natte ogen de nacht ingaan.’ In Eersel ging het publiek in elk geval zeer opgetogen huiswaarts.


 

 

 

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
                    
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Informatie Vooraf
Antony Hermus wordt door pers en collega’s gezien als één van de meest veelbelovende Nederlandse dirigeertalenten van de afgelopen jaren. Antony studeerde aan het Brabants Conservatorium (Fontys Hogescholen) in Tilburg, Piano bij Jacques De Tiège en orkestdirectie bij Jac van Steen en Georg Fritzsch, beide opleidingen sloot hij af het met predikaat cum laude. Masterclasses volgde hij bij o. a. Marc Soustrot, Lucas Vis, Gerhard Markson en Benjamin Zander.Vanaf 22 september jl dirigeert Hermus de 5 uur durende Tristan en Isolde bij de Nationale Reisopera. De uitvoering krijgt zeer lovende recensies ! 5 sterren in de Volkskrant. Op de site van Radio 1 (klik hier) kunt u naar een interview met Hermus kijken en luisteren.

Deze KW-avond verzorgt Antony Hermus een Masterclass zodat de toegevoegde waarde blijkt die een dirigent heeft voor een orkest en de muziek. Vragen die aan de orde komen: wat is een goede dirigent, kun je de kwaliteit van een orkest vergroten, hoeveel vrijheid is er bij ‘interpretatie van de partituur’? En is het leiden van orkest te vergelijken met het coachen van een voetbalteam?