Bart van Loo

Woensdag 13 Maart 2019

 recensie

Bart van Loo, schrijver en conferencier, was bij het KW-Café te gast om over zijn onlangs uitgekomen boek De Bourgondiërs te vertellen. Een boek dat in meer dan 600 pagina’s maar liefst 1000 jaar Europese geschiedenis beschrijft, probeer dat maar eens samen te vatten in een verhaal van 80 min. Een onmogelijke opgave eigenlijk, en samenvatten van die 80 min. waarin Bart van Loo als een wervelwind de geschiedenis doorkruiste, doorspekt met anecdotes, is ook een onmogelijke opgave.

foto Netti Henselmans

Bart van Loo is er in ieder geval in geslaagd deze avond op luchtige wijze de belangrijkste personages uit de beschreven periode (de Middeleeuwen) voor ons te verlevendigen. We hebben een beeld gekregen van achterenvolgens Filips de Stoute, Jan zonder Vrees, Filips de Goede en Karel de Stoute. En van veldslagen in de Middeleeuwen waarbij de vijanden elkaar eerst nog moesten vinden (ze hadden immers nog geen smartphones) en hoe tactische missers de loop van de geschiedenis hebben bepaald.  Hoe bovendien exoirbitante diners met special effects ervoor konden zorgen dat men bereid was voor een gemeenschappelijk doel te gaan strijden. Door Bart van Loo zag het publiek het helemaal voor zich.

Drie en een half jaar heeft Bart van Loo over het schrijven van het boek gedaan. Gekkenwerk noemde hij het zelf. Hij is op een gegeven moment lampen gaan kopen om licht te laten schijnen over de duistere Middeleeuwen. Alle lampen waren van het merk Philips. Philips… Filips… Filips de Goede, Filips de Stoute… Uren zou hij erover kunnen praten waarschijnlijk. Maar wie nieuwsgierig is geworden door zijn aanstekelijk enthousiasme of wie de avond niet bij heeft kunnen wonen, kan de uitgebreide beschrijving van onze wonderlijke geschiedenis, nalezen in het boek De Bourgondiërs. Slechts 2 maanden geleden uitgekomen, en nu al meer dan 50000 verkochte exemplaren en toe aan de 9e druk.

vooraf

Bart Van Loo zorgde een paar jaar terug voor een KW-topavond. Een bomvolle zaal was laaiend enthousiast. In januari 2019 verschijnt zijn nieuwste boek: De Bourgondiërs. Stichters van de Lage Landen. Bart van Loo neemt de KW-bezoeker op sleeptouw door de middeleeuwen: een even wonderlijke als gevaarlijke reis langs brandstapels en feestelijke banketten, de pest en riddertoernooien, Jeanne d’Arc en Filips de Goede, schizofrene koningen en geniale kunstenaars, de prachtige beeldhouwwerken van de vergeten Klaas Sluter en de wereldberoemde schilderijen van Jan van Eyck. Deze keer richt Vlaanderens bekendste francofiel zijn blik op onze eigen geschiedenis en vertelt hij het spannende ontstaan van de Nederlanden. En wat blijkt? De Lage Landen zijn een Bourgondische uitvinding. Net als bij zijn eerdere boek over Napoleon maakt Van Loo ook deze keer Verteltheater van zijn boek en krijgt het KW-Cafe zo ongeveer de premiere! Ook dit belooft weer een KW-topavond te worden. Snel reserveren want deze avond gaat uitverkocht raken. Eerdere recensies over zijn Napoleon-voorstelling: Een mix van wetenschap en jolijt. Verteltheater van de bovenste plank. (Elsevier). Van Loo doet denken aan cabaretier Diederik van Vleuten die ook geschiedenis naar theater wist te brengen. (Volkskrant). “Wat een eloquentie! Een verbale wervelwind die bij mij de gevoeligste snaar raakt.” (Matthijs van Nieuwkerk)

Bart Van Loo (Herentals, 1973) studeerde Romaanse filologie aan de Universiteit Antwerpen. Na zijn studie gaf hij enkele jaren Frans in het middelbaar onderwijs. In 2006 werd hij fulltime schrijver en begon een indrukwekkende reeks boeken en CD’s: https://nl.wikipedia.org/wiki/Bart_Van_Loo . Van Loo wordt regelmatig in de media opgevoerd als Frankrijkkenner. In De Wereld Draait Door verzorgde hij een reeks chansoncolleges.