Ensor Kwartet & Jan Declair – slotavond KW-Café 8 oktober 2022

Voor het Beethoven jaar 2020 maakte het Ensor Strijkkwartet met schrijver/verteller Jan Decleir de voorstelling ‘Er was eens …Beethoven!

PROGRAMMA zaterdag 8 oktober 2022 (onder voorbehoud) 

  • Opus 18 n° 4 – Andante scherzo quasi allegretto
  • “De Rijke zwerver “- Intermezzo – fragment opus 131
  • Opus 18 n°1 – Allegro con brio
  • “Het voorbeeldig meisje”
  • Opus 18 n° 1 Adagio
  • Opus 74 – Presto + Allegretto con Variazione (Thema)
  • “Sprookje “
  • ”Over Tureluren, Futen en Grutto’s
  • Opus 59 n°1 – Adagio molto e mesto

Het was Jan Decleir die bij het Ensor Kwartet met het idee kwam om Beethoven en sprookjes van de gebroeders Grimm te combineren in één voorstelling. Immers, ze zijn niet alleen Duitse tijdgenoten maar zij vertellen, elk in hun eigen taal, verhalen waarbij de dramatiek, fantasie, verwondering  en verrassing voorop staan. Voor de slotversie van de voorstelling schreef Jan Decleir de sprookjes zelf!

Er was eens … een meisje met sluike haartjes met een strikje erin. Ze had oh, zo blozende wangetjes en ze droeg altijd schone sokjes over haar voetjes die altijd in blinkende laqué schoentjes staken met een zilveren sluiting. Ze sprak altijd met twee woordjes maar … ze had een rotkarakter. Er was ook eens een heel oud vrouwtje, in lompen gehuld, met o-benen en zonder haar. Ze had nog een rotter karakter dan het kleine meisje! Het rotste karakter van allemaal had toch de molenaar, een reus die zo lelijk was als de nacht. Hij had twee neuzen. Er was ook een wolf, helemaal uitgehongerd, hij was vel over been, maar … lief. Ook was er een stad in een land en in dat land waren beekjes, boten en landerijen en … er was ook … Beethoven. 

Meer over Ensorkwartet, Beethoven en KW-Café

Het Ensor Strijkkwartet speelt 8 oktober hoogtepunten uit het oeuvre van Beethoven terwijl Jan Decleir – wie anders – met zijn eigen sprookjes het publiek betovert. In 2011  was het Ensor Kwartet voor het eerst in het KW-cafe (Lambertuskerk Vessem) met Dimitri Verhulst in de voorstelling: ‘Die Sieben Letzten Worte’ van Joseph Haydn. We hadden een klik. Een jaar later kwamen ze met biograaf Jan Caeyers om  het levensverhaal van Beethoven te laten horen en zien. In 2015 stonden Petersburg,Russische muziek en literatuur centraal in de voorstelling Les Vendredis, samen met verteller Jan Decleir. Drie keer in het KW-cafe, dat is uniek. Geen wonder dat we hen vroegen voor onze Feestelijke Slotavond.. 

Het Ensor Strijkkwartet bestaat uit: Steven Caeyers (cello), Francis Reusens (viool), Eric Robberecht (viool), Frans Vos (altviool)

Ludwig van Beethoven (Bonn 1770 – Wenen 1827) componist, musicus, virtuoos en dirigent. Hij wordt onder de invloedrijkste componisten gerekend. Zijn oeuvre heeft een overheersende invloed gehad op de negentiende-eeuwse muziek. Zijn stijl sluit direct aan op die van Mozart en Haydn, hij bracht het classicisme tot voltooiing en leidde de romantiek in. Zijn  strijkkwartetten  behoren tot de hoogtepunten in de klassieke muziek. 

Meer over  Sprookjes, gebroeders Grimm, de Efteling en Jan Decleir 

Verteller Jan Decleir (1946) behoeft geen krans. Hij speelde vele rollen en karakters in theater en film in binnen- en buitenland en werd daarvoor gelauwerd met vele prijzen en onderscheidingen. Zijn beeldend werk is tentoongesteld op exposities in Nederland, België en Japan. Hij speelde hoofdrollen in twee Oscarwinnende films en was mede-oprichter van de Internationale Nieuwe Scène in 1972. Decleir is ook al tientallen jaren ‘bezig met en geïnspireerd door sprookjes’. PRIMEUR: voor de ‘slotversie’ van Er was eens… schreef Decleir uiteindelijk zelf nieuwe sprookjes. 

De gebroeders Grimm verzamelden verschillende varianten van de mondelinge en schriftelijk overgeleverde 201 sprookjes en 10 kinderlegenden. Ze publiceerden in 1812 Kinder- und Hausmärchen en om tot dit werk te komen moesten de gebroeders vele keuzes maken. De volksvertellingen waar zij zich op baseerden waren van oorsprong vaak harde en gruwelijke verhalen. Bijvoorbeeld het verhaal over Roodkapje kende een heel ander karakter dan het verhaal dat wij heden ten dagen kennen. Zo kwam Roodkapje in deze versie ´naakt in het bed bij de wolf liggen´, werd zij aan het einde van het verhaal ´opgegeten´ en was het moraal van dit verhaal ´dat kleine meisjes moesten oppassen voor wolven`!!! De sprookjes van Grimm behoren inmiddels tot het werelderfgoed en zijn in meer dan 170 talen vertaald.

De Efteling (‘Wat we u verkopen is een jeugdherinnering’) opende haar deuren in 1952 als speeltuin met een Sprookjestuin. Bij de opening waren er tien sprookjes te vinden, waaronder het Kasteel van Doornroosje, Langnek, de Put van Vrouw Holle, de grot van Sneeuwwitje en de Kikkerkoning. Al snel kwamen daar nieuwe sprookjes bij, zoals Hans en Grietje (1955) en Roodkapje (1960). Inmiddels staan 15 sprookjes van de gebroeders Grimm uitgebeeld in het Sprookjesbos. Op 14 maart 2013 werd een beeldje van Jacob en Wilhelm Grimm in het sprookjesbos onthuld als symbolische ode aan de inspanning die de Efteling al 70 jaar aan de dag legt om het cultuurerfgoed sprookjes levend te houden. Jan Decleir is ‘de stem’ op de Sprookjes DVD van de Efteling!

Ensor Kwartet & Jan Decleir 8 oktober Slotavond KW-Café

Luister,  huiver en geniet!