Inspired by Topsport KW-college #5

Gasten: Rick van den Hurk en Marcel Balkestein

Georganiseerd door: Femke Janssen en Frederique Kersjes

Woensdag 9 januari 2019; Aula Rythovius College

KW-college Inspired by Topsport:  40% talent, 60% doorzettingsvermogen!

Zo karakteriseerden Rick van de Hurk en Marcel Balkestijn het geheim van hun succes. De twee sportkampioenen waren door Femke Janssen en Frederique Kersjes naar het Rythovius College gehaald voor een avond over carrières in de topsport.In het kader van hun profielwerkstuk  BSM (Bewegen, Sport en Maatschappij). In samenwerking met het KW Cafe als een echt KW-College. Aan het slot konden Femke en Frederiqe een flinke donatie aan het JP Balki event, het goede doel van deze avond.  Het event is onder auspiciën van de Hartstichting, ter nagedachtenis aan Jean Paul, de broer van Marcel, die in 2012 aan een hartstilstand tijdens het joggen overleden is.  

Rick: beroemdheid in Japan

Een goed gevulde zaal met vooral leerlingen, ouders en familie. Maar weinig KW-getrouwen. Misschien een avond met wat minder op kunst en wetenschap, maar de afwezigen hadden ongelijk. Wat een kanjers! Niet alleen de twee sporters, maar ook Femke en Frederique als volleerde pop-up presentatoren. Met een leuke dansgroep van cheerleaders als startmotor. In een twee uur durende dialoog met elkaar en met de zaal kwamen een veelheid van onderwerpen aan de orde. Met als rode lijn door beider verhalen de onwaarschijnlijke focus en discipline op presteren en winnen. Geen uitjes, geen alcohol, trainen, trainen, trainen. Dag na dag, week na week, jaar na jaar. Zo gaat Rick van de Hurk, nadat hij is afgewezen voor jong Oranje, op eigen houtje naar het walhalla van het baseball: de Verenigde Staten. Stapje voor stapje werkt hij zich omhoog naar de Major Leage: de heilige graal. Levend van 400$ in de maand (en dat alleen maar gedurende het seizoen van 6 maanden) bereikt hij af en toe de leage, af en toe niet. Als hij niet echt doorbreekt kiest hij vastbesloten voor voortzetting van zijn loopbaan in Korea. En daar begint het echte succes. Enkele malen kampioen in Korea, en nu al vier maal landskampioen in Japan als werper bij de Fukuoda Softbank Hawks. En, omdat baseball de grootste sport in Japan is, een nationale beroemdheid. Samen met zijn vrouw Anneloes.

Marcel: van Heeze naar zilver Olympische Spelen

Ook Marcel Balkestein heeft het niet voor niets gekregen. Bescheiden begonnen in Heeze, vandaar maar Oranje Zwart. “In de sport heb je geen vrienden. Alleen collega’s”.  Een verhaal van eenzaamheid en doorzetten. Van successen en mislukkingen. Van victories en blessures. Maar altijd weer door. “Alles om te winnen”. Hij werd met Oranje Zwart in 2005, 2014, 2015 en 2016 Nederlands landskampioen. Met als kroon op zijn carrière  de zilveren medaille op de Olympische Spelen van 2012. Ook in de privésfeer eist dit leven, nog steeds, zijn tol. Marcel leeft 8 maanden per jaar gescheiden van zijn vrouw Maret die op het moment volleybalt in Roemenië.  De zaal is levendig, en stelt veel vragen. Over coaching (“belangrijk”), over hoe het is om beroemd te zijn (“meestal leuk”), hoe de toekomst er voor hen uitziet (Rick droomt nog steeds van de Major Leage, Marcel is zeer succesvol met zijn hockeyschool), etc, etc. Femke en Frederique moeten ingrijpen om de avond af te kunnen ronden. Terecht met een donderend applaus voor de gasten Marcel & Rick en de organisatoren Femke & Frederique! Kortom: een zeer geslaagde avond, we zijn benieuwd naar hun cijfer voor dit ‘profielwerkstuk’!

Vooraf

Prof-honkballer en voormalig prof-hockeyer op het Rythovius College in Eersel

Entree: leerlingen gratis entree (vrijwillige bijdrage goede doel*); overige bezoekers 5 euro waarvan 2 euro goede doel*

*Het goede doel, gekozen door de topsporters, is de Hartstichting. Het streefbedrag om tijdens de avond op te halen is 750,=. Breng contant geld mee ! er is geen pin-mogelijkheid.

HARTSTICHTING-in actie voor-logo-rood-RGB
7-3-2017 HONKBAL:WBC 2017:SEOUL WBC World Baseball Classics Sky Dome, Zuid-Korea - Nederland 0-5 Rick van den Hurk #44 (NED) Bron: HSF/Henk Seppen
7-3-2017 HONKBAL:WBC 2017:SEOUL
WBC World Baseball Classics
Sky Dome, Zuid-Korea – Nederland 0-5
Rick van den Hurk #44 (NED)
Bron: HSF/Henk Seppen
UTRECHT - KAMPONG - OZ, FINALE Hoofdklasse Hockey Heren, Seizoen 2014-2015, 16-05-2015, KAMPONG - OZ 1-2, Marcel Balkestein. Bron: KNHB / Willem Vernes
UTRECHT – KAMPONG – OZ, FINALE Hoofdklasse Hockey Heren, Seizoen 2014-2015, 16-05-2015, KAMPONG – OZ 1-2, Marcel Balkestein.
Bron: KNHB / Willem Vernes

Op woensdag 9 januari 2019 komen er maar liefst twee topsporters naar Eersel. De prof-honkballer Rick van den Hurk en voormalig hockeyer Marcel Balkestein. Wij, Femke Janssen en Frederique Kersjes organiseren deze ontmoeting in het kader van ons profielwerkstuk voor BSM (Bewegen, Sport en Maatschappij). Enthousiast reageerden Van den Hurk en Balkestein op onze uitnodiging om hieraan mee te werken. Tijdens de avond geven de twee sporters graag uitleg over het leven en werken in de topsport en alle competenties die daarvoor nodig zijn. het leek ons interessant om twee eigenlijk totaal verschillende sporten uit te lichten. Enerzijds heb je Hockey, wat een zeer populaire sport is hier in Nederland, en het is daarom ook onwijs knap om hier zo groot in te worden. Anderzijds heb je honkbal, de sport die in Nederland wat minder populair is, maar wel heel erg groot is in bijvoorbeeld Amerika en Japan. Een van onze vragen is  “Hoe groei je als Nederlandse jongen uit tot zo’n bekende honkballer in dat soort grote wereldlanden ?” Naast hun persoonlijke verhalen krijg je aanvullend meer te weten over de krachten die je als topsporter nodig hebt. Denk hierbij aan doorzettingsvermogen, veerkracht, discipline en het omgaan met succes en tegenslagen. Omdat wij zelf ook erg van sport houden, volgen wij op het Rythovius College de talenstroom Bewegen, Sport en Maatschappij (BSM). Hiermee willen we graag jong en oud op het gebied van port inspireren. Deze unieke ervaring wil je dan ook niet missen !

Gasten

Rick van den Hurk is een honkballer en heeft onder meer in de VS gespeeld. Momenteel is hij werper bij de Fukuoda Softbank Hawks in Japan waarmee hij in 2015 de Japan series won.

Marcel Balkestein is een Nederlandse hockeyer. Hij werd met Oranje-Zwart (inmiddels Oranje-Rood) meerdere malen landskampioen en won in 2015 zelfs de Euro Hockey League.

De avond vindt plaats in de Aula van het Rythovius College. Voor leerlingen is de entree gratis; een bijdrage ten bate van het goede doel ad bv 2 euro is vrijwillig: breng daar contant geld voor mee (pinnen is niet mogelijk). Het goede doel wordt gekozen door Van den Hurk en Balkestein en tijdens de avond bekend gemaakt. Overige bezoekers betalen 5 euro waarvan 2 euro ten bate van het goede doel. Graag ontmoeten wij u woensdag 9 januari om 20.00 uur.

Begeleiding:

Simon Stuifmeel (docent BSM Rythovius College) & Clara Corstens (KW-café)

KW_brake 2011 b