KW-COLLEGE II Carrière Kansen (20-03-2014)

Donderdag 20 maart 2014, 20.00 uur De Ambiani Bladel

Gasten: Eva Bullens (creatief ondernemer), Johan Fretz (schrijver cabaretier) en Henk van Straten (schrijverjournalist)
Thema: Carrière Kansen
KW-COLLEGE II werd georganiseerd door Lenne Michiels en Willemijn van de Ven, leerlingen PIUS-X College te Bladel.

RECENSIE

collfoto

KW-College: ZZP/BN en DRUK of GEZIN en WERK VAN 9 tot 5.

 Het was een ambitieus doel van de organisatoren Lenne en Willemijn met dit KW-College: jonge mensen, scholieren in De Kempen helpen met hun dromen over carrière, de top bereiken en dan ook nog gelukkig zijn. Jonge BN-ers zoals Henk van Straten, Johan Fretz en creatief ondernemer Eva Bullens zouden hierbij kunnen helpen, was de gedachte. Laat die maar vertellen over hun persoonlijke ervaringen, hun persoonlijke wensen en dromen.  Hoe belangrijk waren hierbij hun ouders, vrienden, uiterlijk maar ook geboorteplaats, stad/platteland? Het werd een vrolijke, indringende avond met aan het einde toch ook een aantal nog openstaande vragen. De zaal was goed gevuld maar het aandeel jongeren was te klein, waar waren die? Willen ze niet geinspireerd worden? De verhalen van Henk, Eva en Johan getuigden van een lange moeilijke persoonlijke  zoektocht na hun middelbare school, met vergissingen en doodlopende wegen. De rol van de middelbare school en docenten/decanen als voorbereiding op deze zoektocht kwam deze avond niet aan bod. Kan de school niet helpen om de persoonlijke zoektocht te verbeteren? De aanwezigen zagen drie ‘jonge ZZP-ers/BN-ers in e kunstensector’ maar het merendeel van de scholieren gaat toch iets anders studeren/doen : techniek, zorg, economie! Hadden ook deze beroepen aan tafel moeten zitten? Goede vragen aan het einde van een bijzonder geslaagde avond, die begon met het voorleggen van een aantal dilemma’s aan de gasten!

Voortdurend tijdgebrek

Het levensverhaal van Henk van Straten was indringend, niet alleen door de inhoud maar ook door de openhartige wijze waarop Henk erover vertelde. Niks mis met ouders, geboorteplaats of uiterlijk,  middelbare school in Eindhoven met muziek en punkbandjes. Met muziekvrienden in een busje zwerven door Europa, Australie en optreden zonder  echte aanleg voor muziek. Henk begon aan (mislukte) vervolgstudies PABO en Muziekmanagement en ondertussen maar ‘werken in de horeca’ en voortdurende paniek: hoe verder? Het lezen van Charles Bukowski opende voor Henk de weg naar de literatuur en de publicatie van zijn eerste stuk in SLET  was ‘een klein orgasme’! En daarna begon het: lezen, lezen (Hunter S Johnson, John Fante), schrijven, schrijven (stukken voor Nieuwe Revue, Volkskrant), kinderboeken en romans, fictie en non-fictie (Heintje Bondo ism Theo Maassen). De combinatie van dit alles met een gezin (twee kleine zoontjes) was eigenlijk onmogelijk vertelde Henk. Steeds was er de druk, te weinig tijd, ik MOET ook nog  werken aan mijn roman. De openhartigheid van Henk over zijn (lage) zelfbeeld (‘een boertje uit Eindhoven’ ) moet een hart onder de riem zijn geweest voor alle onzekere zoekende jonge mensen in het publiek.

Serieus nemen wat je leuk vindt

Eva Bullens vertelde met aanstekelijk enthousiasme over haar zoektocht na het PiusX in Bladel (‘beetje saaie school, voor mij, toch wel’). Naar de kunstacademie (‘alles was kut, behalve video’ ), naar Utrecht (‘afgeknapt op video’, ‘geen zin in samenwerking’) en toen maar wat gaan fietsen in Utrecht en naar buiten. Fietsen en kijken en verwonderen! Gelukkig is dan daar de gastdocent die Eva aanmoedigt om eindelijk eens ‘serieus te nemen wat je leuk vindt’. En Eva studeert af door een fiets met slaapgelegenheid in elkaar te  lassen/flansen en Nederland rond te fietsen. Hierna wordt het nooit meer rustig in het hoofd van Eva, altijd ideeen, altijd bezig met uitvoering (‘ik heb behoefte aan een paar klonen van mezelf om al mijn ideeen uit te voeren’), altijd samenwerkend (!) met en voor andere mensen. Haar website biedt een vrolijk overzicht van de meest uiteenlopende sociale, culturele projecten voor de stad, voor festivals. Maar, hoe kom je hiermee ‘aan de kost’? Eva vertelde dat haar ondernemerschap pas echt serieus begon toen ze haar bijbaan (weer in de horeca!) opzegde. Dan moet je geld vragen, offertes maken, aanvragen indienen…….. En het is echt mogelijk om de kosten voor het levensonderhoud zeer laag te houden, goedkoop wonen, veel ruilen, naar de kringloopwinkel. Veel van haar projecten zijn juist weer opgezet om met de opbrengsten goede doelen te sponsoren zoals schoon drinkwater in Kameroen. Hoe anders was het verhaal van Eva Bullens en ook dit was een hart onder de riem voor jonge mensen. Je hebt blijkbaar de tijd om te spelen/ontdekken, je hebt persoonlijk niet veel geld nodig, er is behoefte aan en ruimte voor idealisme in Nederland.

BN-er met idealen zonder handvat

Johan Fretz  vertelde over zijn Haagse vader en Surinaamse moeder en zijn jeugd in Almere (‘een grote leegte waarin veel ruimte is voor verbeelding, invulling’). Toen bleek dat zijn dromen voor advocaat en hacker een serieuze studie vereiste, schakelde hij over naar ‘verhalen vertellen, alles kunnen spelen’. Van de filmacademie naar de kleinkunstacademie en hier zag hij de speech van Obama die hem blijvend zou inspireren. Met vlammende teksten tegen bezuinigingen op de kunst en zijn boek Fretz 2025 werd hij snel de lieveling van talkshows en begon zijn carriere als BN-er. Fretz vertelde dat de recente crisis volgens hem ‘het beste was dat ons had kunnen overkomen’. Je moet opnieuw beginnen, uit je gespreide bedje.  Openhartig (‘ik heb mijn eigen leven niet op de rit, ik heb veel idealen maar geen idee hoe te verwezenlijken’) liet hij op vrolijke wijze zien hoe de directe werkwijze van zijn Surinaamse moeder zou kunnen werken in Nederland. En vertelde hij tegen de jonge mensen: ga reizen, ga in je eentje, ga naar Zuid-Amerika, spring in het  diepe, ontdek wie je bent, desnoods via  een excursie  ‘dead-road’. Weer een hart onder de riem van de jonge bezoekers: als je maar wilt, als je maar een podium zoekt dan kun je gelukkig worden.

Lang leve de baan van 9 tot 5

De vragenronde werd door Lenne en Willemijn ingeleid met een aantal stellingen. De zaal kon stemmen met rode en groene kaarten en toelichting geven. Het werd opnieuw interessant! Een aantal aanwezigen wilden WEL graag een ‘baan van 9 tot 5’, de drukte en onzekerheid van de drie gasten/ZZP-ers  was niet voor ieder aantrekkelijk. Ook Henk van Straten gaf aan dat hij ‘er een lief ding voor over had’ om minder hectisch leven! Ook de behoefte aan ‘scheiding van werk en prive/hobby’ leverde een mooie discussie op. ‘Mijn werk is mijn hobby’, vertelde een aanwezige, ‘ik heb niet zo’n behoefte aan scheiding’! Ook bleek dat het thuismilieu nauwelijks een belemmering was ‘om te worden/doen wat men wilde’. Boeiend was de vraag naar ‘de intrinsieke motivatie’ van de gasten. Johan en Eva gaven aan dat ze ‘Nederlanders meer wilden zich laten verwonderen’, dat ze ‘een beter Nederland wilden’,  terwijl Henk hier geen echte boodschap aan had. Zijn drive, zijn motivatie was om precies te kunnen schrijven wat hij wilde zeggen. Het gebruik van het juiste woord in de juiste zin leveren eindelijk de gewenste roman op.

Tot slot

En, leverde deze avond het gewenste resultaat op? Voor Lenne en Willemijn zeker. De organisatie van deze avond was ook hun profielwerkstuk en de invulling van een subsidieaanvraag bij ‘Puur vóór Jongeren’ een project van het Huis van de Brabantse Kempen. Voor de aanwezige jongeren werd gespreksstof genoeg aangeleverd om samen na te praten over hun toekomst. De aanwezige ouderen en familieleden kregen dankzij de verhalen van Eva, Johan en Henk een mooie inkijk in ‘werken in de huidige maatschappij’. KW-college dient een traditie te worden, wie van de jongeren dient zich aan bij het KW-Cafe? Oh ja, Eva Bullens liet als’ DJ-er met Vinyl’ de Ambiani vanaf kwart over tien nog flink uit zijn dak gaan. De ouderen naar huis en de jongeren hadden de gelegenheid tot napraten.

VOORAF

Naamloos1
Eva Bullens creatief ondernemer
Naamloos2
Johan Fretz schrijver cabaretier
henksite
Henk van Straten
schrijver journalist

Ieder jong persoon heeft dromen over zijn of haar carrière, de top bereiken, in de media, de kunst of de wetenschap en ook nog gelukkig zijn.

Jonge BN-ers (Johan Fretz) en ondernemers (Eva Bullens) vertellen over hun persoonlijke ervaringen en geven tips & trics. Wat waren hun persoonlijke wensen en dromen? Hoe belangrijk is ‘geluk’? Hoe belangrijk waren hierbij ouders, vrienden, uiterlijk maar ook geboorteplaats, stad/platteland hierin?  Welke invloed hebben afkomst, uiterlijk en achtergrond op carrière kansen? Hoe maak jij je dromen waar?

Johan Fretz (1985) studeerde af aan de Amsterdamse Toneelschool & Kleinkunstacademie, waar hij zich ontwikkelde als een politiek bevlogen acteur annex cabaretier. Hij debuteerde met het vlammende pamflet Hart voor kunst. Hij schreef gepeperde opiniestukken voor onder andere de Volkskrant, joop.nl en NRC Handelsblad. Ook toerde hij door het hele land met zijn muzikale cabaretgroep De Gebroeders Fretz. 
De afstand tussen theater en politiek werd kleiner en kleiner. Totdat Johan Fretz de afstand liet verdwenen en zich fictief kandidaat stelde als minister-president van Nederland. Zijn roman 2025 kwam uit en Fretz was binnen een week talk of the town: grote interviews verschenen onder andere in De Volkskrant, NRC en Parool, en Fretz stal de show in een uitzending van Pauw & Witteman. Inmiddels heeft Johan een column in de Volkskrant, zit hij van tijd tot tijd aan tafel bij Matthijs van Nieuwkerken (De Wereld Draait Door) en schrijft hij aan zijn tweede roman.

Eva Bullens (‘No one belongs here more than you’) is afkomstig uit Bladel, was leerling op het PiusX en studeerde vervolgens op HKU, Hogeschool van de Kunsten, Utrecht. Eva heeft inmiddels een groot aantal zeer uiteenlopende projecten en ondernemingen, zie www.evabullens.org.

Hier lezen we Eva is ook:

– corrie / cultuur in de openbare ruimte  www.corriecultuurhuisje.nl
– bullens & boonstra aktiebureau / goede ideeen zijn er om uitgevoerd te worden  www.bullensboonstra.com
– bureau hahaharrie / creatieve concepten voor goede doelen   www.hahaharrie.nl 
– het ruilrestaurant / neem zelf ingredienten mee en wij koken voor het hele restaurant  www.ruilrestaurant.nl 
– nuftige noaisters / zielsverbroederend textiel op festivals of buiten de patronen naaicursussen

Henk van Straten (1980, Eindhoven) (‘Lover of man and beast alike’) Tot op heden schreef Van Straten vier romans, een non-fictieboek en twee jeugdboeken. Daarnaast heeft hij als journalist/columnist geschreven voor onder meer Hollands Maandblad, Das Magazin, Nieuwe Revu, FRITS Magazine, Vrij Nederland, Eindhovens Dagblad, Volkskrant Magazine enLINDA. Ook is Van Straten mede-oprichter van digitaal cultureel magazineDe Optimist. In 2014 toert hij samen met Karin Bruers door het land met de ‘literaire cabaretvoorstelling’ Geniet er maar van.

Meer informatie over Henk van Straten op wikipedia