KW-COLLEGE III – IONICA SMEETS dinsdag 2 december 2014 Muzenval Eersel

13 40 46

IONICA SMEETS in KW-College “Breaking Bèta”!

RECENSIE

Breaking Bèta, maar ook voor Alfa’s!

Kan wiskunde leuk zijn? Veel mensen zouden zeggen van niet, maar Ionica Smeets bewijst met leuke feitjes, ballonnen , kop of munt en the Simpsons het tegendeel in het derde KW-college.

Creative Thinking

Ionica Smeets verscheen niet meteen op het podium. Nee, eerst werd er door de organisatoren Jasper en Aniek een “Creative Thinking quiz” gegeven, waarbij leuke vragen werden gesteld waar je goed over moest nadenken. “Je rent de marathon en haalt de tweede renner in, wat is jouw plaats in de marathon dan?” en “Hoe ziet een appel eruit, enkele ogenblikken nadat er een kogel doorheen is geschoten?” Het was een leuke en prettige manier om zo in de sfeer te komen en om het publiek wat op te warmen voor “the real deal”.

Netjes Random

Na de inleiding was het dan zover. Ionica Smeets verscheen op het podium. Ze vertelde luchtig en vol humor over de leuke onderwerpen van wiskunde, cijfers liegen namelijk nooit, of wel? Ook bestaat er een opmerkelijk verband tussen het aantal ijsjes wat gegeten wordt en het aantal verdrinkingen. Klopt dit allemaal wel?

Andere leuke dingen die ze vertelden waren dat mensen het liefst dingen “netjes random” willen ordenen, als er geen patroon in een bepaald iets mag zitten, en dat wiskundigen al jaren mee denken over de Nederlandse schaatsselectie. Op het einde gaf ze ons allemaal mee: “Wiskunde maakt je echt slimmer!”

Aniek en Jasper

Het derde KW-college werd dit jaar georganiseerd door Aniek Wouters en Jasper Keuning, twee 6VWO leerlingen op ’t Rythovius College. Beiden stonden ze op het podium alsof ze niet anders gewend waren, waardoor de inleiding en de vragenronde enorm prettig waren om naar te kijken. Ook kwamen ze met leuke vragen tijdens de vragenronde, zoals waarom de ideale partner een bèta persoon is, en waarom er een slak naar Ionica vernoemd is, wat een leuk verjaardagscadeau bleek te zijn.

Alfa’s hebben meer vrienden

De middag eindigde met stellingen, die allemaal te maken hadden met alfa’s bèta’s en zelfs gamma’s. Zo werd er gesteld dat gamma’s later het rijkst worden, bèta’s het slimst zijn en dat alfa’s meer vrienden hebben. Leuk was dat bij alle drie de stellingen vooral met ‘ja’ werden beantwoord. Ook was het opvallend dat bij de vraag “ik ben een alfa” Ionica Smeets een groen kaartje opstak. Ionica Smeets, het wiskundemeisje, stiekem toch een alfa! Op de laatste stelling werd volmondig ja geantwoord. “Was Breaking Bèta een succes?” En daar kunnen we met 100% zekerheid over zeggen, ja!

Jasper en Aniek benadrukten in hun dankwoord ook de ondervonden steun. Financieel kwam die van ASML en van Hedoedemee van het Huis van de Kempen. Ook het KW-Cafe werd nadrukkelijk genoemd.

VOORAF

Vind jij diehard wetenschap ook maar niks? Mooi.

Kom 2 December luisteren, kijken en meedoen!

Tegenwoordig vinden we bèta al snel saai, suf en vooral te moeilijk. Toch leven wij hier in de Kempen in de slimste regio ter wereld, en barst het hier van de grote en minder grote technische bedrijven. Zo zijn techniek en wetenschap – letterlijk én figuurlijk – dichterbij dan je denkt. Als jongere heb jij de toekomst. Het is belangrijk dat ook jij je bezighoudt of gaat bezighouden met wetenschap en techniek! Dit betekent natuurlijk niet dat je in je vrije tijd met formules, grafieken, parabolische hyperboloïden of iets dergelijks aan de slag moet, het kan namelijk ook anders.

Ionica Smeets

Wij, Jasper Keuning en Aniek Wouters, leerlingen uit 6VWO van het Rythovius College Eersel, zijn samen met Ionica Smeets, wetenschapsjournalist en wiskundige, bezig voor jullie een gaaf programma in elkaar zetten. Ionica was deze zomer als VPRO-Zomergast te zien en wordt steeds bekender door haar blogs, columns en optredens op TV (bijvoorbeeld bij DWDD). Zij zet zich op meerdere fronten in om wetenschap en techniek voor onder andere jongeren leuker en aantrekkelijker te maken. Daarom zullen er verschillende (soms verbazende) kanten van wetenschap aan bod komen en zullen we jullie tijdens de lezing actief bij het onderwerp betrekken. Wil je nu al meer weten van en over Ionica? Kijk dan eens op haar website: www.ionica.nl!

Wij  gaan op 2 december met ons KW-College aan jullie laten zien dat wetenschap helemaal niet zo saai is, en dat je met een beetje inspanning er wél iets leuks van kunt maken. Het KW-College is een jaarlijks terugkerende variant van het Kunst-Wetenschap-café, maar dan speciaal gericht op jongeren. De opzet van de middag is er niet eentje met diehard wiskunde of ingewikkelde formules, maar we gaan het juist luchtig en vlot maken. Een voorproefje:

Waarom moet wetenschap altijd zo ingewikkeld? Kan dat nou niet anders??Wat zijn wél goede voorbeelden van leuke wetenschap?Is de ideale partner met wiskundige trucs te vinden?Snel rijk worden met roulette, wie wil dat nou niet?

Praktische Informatie

Het KW-College vindt plaats op dinsdagmiddag 2 december in De Muzenval Eersel van 15:00 tot uiterlijk 17:30. Jongeren tot 21 zijn gratis. Overige bezoekers betalen 5€. De KW-Jubileumpas geeft ook gratis toegang.

DE LEZING IS DUS SPECIAAL VOOR JONGEREN, en volwassenen zijn uiteraard ook welkom!

We zijn druk bezig voor leerlingen van het Rythovius en het Pius X roostervrij voor onze middag te regelen. Ook logboekuren en de mogelijkheid het als CKV-activiteit te gebruiken proberen we te regelen! Wij hopen enorm dat je komt, bijvoorbeeld met klasgenoten, vrienden, ouders of familie!