Dinsdag 16 januari 2018
recensie
Over de ondraaglijke lichtht bestaan………………
Dinsdag 16 januari 2018. Rond 19h30 begint de aula van het Pius X college in Bladel vol te stromen voor weer een bijzondere KW-avond. Henk van Straten (schrijver) en Iris Penning (singer-songwriter), beiden met sterke lokale wortels, spelen een thuiswedstrijd. Met als klap op de vuurpijl het resultaat van een workshop met Pius X leerlingen die zelf geschreven (muziek & tekst) nummers tot uitvoering brengen.
Schrijven onder de afwas
Henk begint met het voorlezen van enkele passages uit zijn nieuwste boek “Wij zeggen hier niet halfbroer”. Een autobiografische weerslag van een niet ongecompliceerde jeugd met een moeder, twee vaders en drie (half)broers. Geschreven vanuit zijn eigen herinnering, met alle accenten en vertekeningen die dat met zich brengt. Soms liefdevol, soms bitter, en altijd humor die op de loer ligt. Van de gestolen Suzuki TS die onherkenbaar opgepimpt weer terugkomt. Een ongemakkelijke vaartocht op de Vecht, elkaar voorzichtig onderzoekend. En de werkster die in hogere sferen raakt van de spacecake die op de aanrecht is achtergebleven.
Een boek dat, zo vertelt Henk na de pauze in een interview met Clara Corstens, de pijn en de onvermijdelijke beschadigingen van opvoeden en opgroeien laat zien. Geen “exhibitionisme” maar een onderzoek naar het wordingsproces, ook in relatie tot het opgroeien van zijn eigen zonen. Waarbij onbedoeld ook weer kleine “beschadigingen” ontstaan die niet te vermijden zijn. Het zoeken naar identiteit en eigenheid. En de ontdekking dat de Gabber-kleren en Gabber muziek nog niet noodzakelijk leiden tot het Gabber-zijn. Om uiteindelijk schrijver te worden. Elke dag teksten. Op de eigen Facebook pagina, in diverse kranten en tijdschriften. Het is meer dan een vak. Ook tijdens de afwas blijf je schrijver. Een identiteit dus.
Iris Vlindervis
Op eenzelfde wijze ziet Iris Penning zich primair als dichter. En haar teksten zijn inderdaad wonderlijk mooi maar daarmee doet ze echter ook haar muziek te kort. Die muziek is (veel) meer dan een manier om de poëzie over het voetlicht te krijgen. Met behulp van haar z.g. Loop Machine tovert Iris uit haar gitaar en stem ook de bijbehorende poëtische klanken die de teksten naar het publiek dragen. Waarbij zelfs de hardste teksten (Over “ Onderweg bestaan”; zegt Iris: “Mijn moeder heeft liever niet dat ik dit speel”) een vriendelijke sfeer krijgen. Sommigen maken een vergelijking met Spinvis. Daar zit wel wat in, maar Iris is dan wel meer een “VlinderVis”, om de lichtheid een woord te geven. Om dan met “ Dood voor een dag” weer vrolijk te eindigen.
Van workshop naar podium
Iris is niet alleen een genot om naar te luisteren. Ook als performer de moeite waard om bezig te zien. Met haar liedjes, met haar instrumenten. Met haar voortdurende podium-vrolijkheid. Te snel was het weer over. Gelukkig was er nog een CD en een boekje met teksten te koop om thuis verder te genieten. Een bijzondere avond. En, in de woorden van Frans van Alebeek: “Wij waren erbij”. Dat voelt als behorende tot de uitverkorenen, en dat waren we ook. Zeker toe we ook nog werden getrakteerd op 3 pareltjes van eigen composities van leerlingen van het Pius X. Samen met Iris in een workshop op maandag gemaakt. En vervolgens op dinsdag (een dag later!) competent uitgevoerd: Sofie, Seth en Sita, vervolgens Simone, Vera en Jadi, en tenslotte Gitte, Deby en Eri (als ik alle namen goed heb onthouden). Chapeau. Nog lokaal talent genoeg voor het KW-café in 2028!
vooraf
Op dinsdag 16 januari komt schrijver Henk van Straten (Eindhoven) naar het KW-Cafe in de Aula van het PiusX-College te Bladel! Verrassing! Henk is in gezelschap van singer-songwriter Iris Penning uit Eindhoven! Samen vullen zij deze KW-avond en natuurlijk is er gelegenheid tot vragen. Een bijzondere KW-avond over de kunst van het kijken en de wetenschap van schrijven en muziek maken! Hiermee gunnen zij het KW-publiek een kijkje in hun leef- en denkwereld, de wereld van jongeren en NU! Gespreksleiding na de pauze Clara Corstens (Eersel).
Henk van Straten (1980)
geboren in Rotterdam, woonde een tijdje in Eersel en verhuisde op zesjarige leeftijd naar Eindhoven. Richtte ooit, samen met anderen een band op waarin hij als vocalist en tekstschrijver fungeerde. Hij begon driemaal aan een hbo-opleiding, onder meer Muziekmanagement en PABO maar brak deze allen voortijdig af. Hij schreef inmiddels 9 (!) boeken waaronder de roman Bidden en Vallen (2015) en het laatste: Wij zeggen hier niet halfbroer (2017). Hierover schreef Gerbrand Bakker: ‘Misschien is Henk wel de beste schrijver van Nederland!’.
In maart 2018 verschijnt zijn nieuwe boek: Berichten uit het tussenhuisje – over scheiden, vaderschap (Henk heeft twee zonen), seks en eenzaamheid. Het zijn memoires over de twee jaar na zijn scheiding. In die periode begon Henk van Straten ook met het schrijven van ‘gratis stukjes’ voor zijn website en Facebook. Inmiddels hebben deze (bijna) dagelijkse ‘stukjes’ zeer veel lezers. Van Straten schreef of schrijft daarnaast voor: Volkskrant Magazine, Trouw, De Correspondent, Elle, Esquire, Happinez, Vrij Nederland, Jan, Linda, Tirade, Hollands Maandblad, Das Magazin, Harper’s Bazaar, Playboy…
Iris Penning (1993, Eindhoven)
presenteerde in 2016 haar 2e album Spreken met suiker: poëtische pop waarmee ze je verwelkomt in haar hersenkroeg. Vaak vrolijk, soms duister, en boven alles met een nadruk op de tekst. Melodie en poezie, hier en daar met subtiele psychedelische randjes. Met haar gitaar en ‘loopstation’ maakt ze popmuziek met kleinkunst invloeden. “Je wordt niet oud en wijs als je niet jong en dwaas bent geweest”. Iris Penning stond in de finale van de Grote Prijs van Nederland, in Paradiso en op Oerol. Onlangs deelde zij het podium met Spinvis. Ooit begonnen als een meisje dat gitaar speelde in een park als ze eens (HAVO4) niet naar school wilde, bouwt ze nu aan een loopbaan in de muziek.”Ik voel me nog steeds verbonden met die puber op het grasveld die naar niemand wilde luisteren. Ik studeerde aan de Rock City Institute Eindhoven.
Nu ben ik zelfstandig, ik ben ondernemer en kunstenaar. Maar ik ben ook die onhandige kluns die dingen vergeet”. Muziektijdschrift OOR over haar CD: Spinvis knikt instemmend, Ramses Shaffy en Maarten van Roozendaal zien van bovenaf dat het goed is. Welkom in de wereld van een professionele omdenker en observant Koesteren die plaat..
Tijdens de albumpresentatie op Club 3voor12/Eindhoven in de Effenaar wist ze live meer dan 200 toehoorders in vervoering te brengen. Dat gaat zeker weer lukken tijdens deze KW-avond!