KW-college

KW_brake 2011 b

Ben Feringa met model nanocarKW-College #6

! maandag 18 februari 2019; 14.30 uur

Gast: prof. Ben Feringa

Thema: Nanotechnologie en de Moleculaire Motor

Plaats: Aula PiusX Bladel

Vanwege de te verwachten drukte is dit KW-College alleen toegankelijk voor leerlingen 5/6VWO/HAVO, KW-abonnementhouders en KW-sponsoren.

Ben Feringa (1951) heeft de Nobelprijs voor de Scheikunde 2016 toegekend gekregen. Feringa is sinds 1988 hoogleraar organische chemie. Hij is een van de beste wetenschappers van dit moment, zowel in Nederland als mondiaal gezien. Zijn onderzoeksprestaties zijn zo uitzonderlijk dat hij algemeen gezien wordt als één van de meest creatieve en productieve chemici ter wereld. Op verschillende terreinen van de chemie heeft hij doorbraken weten te bewerkstelligen, zoals op het gebied van organische synthese, de katalyse, de supramoleculaire chemie en de nanotechnologie.

Zijn ontdekking in 1999 van de ‘moleculaire motor’, een door licht voortgedreven roterende molecuul, wordt algemeen als een doorbraak van wereldformaat aangemerkt. De potentiële toepassingen van dit concept zijn even talrijk als spectaculair. Bijzonder tot de verbeelding sprekend is het idee dat moleculaire motoren zich via de bloedbaan voortbewegen om geneesmiddelen met grote precisie naar tot op heden ontoegankelijke plaatsen in het menselijk lichaam te transporteren.

Is Feringa en multitalent? Hij is natuurlijk ook een echte sporter en schaatser maar op wetenschappelijk gebied is hij onbetwist een TOP-talent. De leerlingen Niels van de Broek en Guido Smit, 6VWO PiusX, correspondeerden ca 1,5 jaar (!) met hem om een datum te vinden voor dit unieke KW-College.

KW_brake 2011 b

Meer over KW-College

Sinds het seizoen 2012-2013 ondersteunt het KW-café jongeren bij het organiseren van het KW-college. Het organiseren biedt jongeren niet alleen een kans om ervaring op te doen met het organiseren van een evenement, het brengt ze ook in contact met ‘spraakmakende’ gasten. Bovendien slaan ze met het organiseren van het KW-college, dat door grote aantallen jongeren wordt bezocht, een brug tussen jongeren en het terrein tussen Kunst en Wetenschap.

Klik voor meer informatie over eerdere KW-colleges op het affiche !

MALARIAMUGGEN EN MEER 2015BREAKING BÈTA 2014

CARRIÈRE-KANSEN 2014spot en Lucky TV