KW-college

KW-College #5

woensdag 9 januari; 20.00 uur

Gasten: Rick van den Hurk (prof-honkballer) en Marcel Balkestein (voormalig (prof-hockeyer)

Thema: Topsport

Plaats: Aula Rythovius College Eersel

Entree: leerlingen gratis entree (vrijwillige bijdrage goede doel*); overige bezoekers 5 euro waarvan 2 euro goede doel*

*Het goede doel, gekozen door de topsporters, is de Hartstichting. Het streefbedrag om tijdens de avond op te halen is 750,=. Breng contant geld mee ! er is geen pin-mogelijkheid.

HARTSTICHTING-in actie voor-logo-rood-RGB

Prof-honkballer en voormalig prof-hockeyer op het Rythovius College in Eersel

7-3-2017 HONKBAL:WBC 2017:SEOUL WBC World Baseball Classics Sky Dome, Zuid-Korea - Nederland 0-5 Rick van den Hurk #44 (NED) Bron: HSF/Henk Seppen

7-3-2017 HONKBAL:WBC 2017:SEOUL
WBC World Baseball Classics
Sky Dome, Zuid-Korea – Nederland 0-5
Rick van den Hurk #44 (NED)
Bron: HSF/Henk Seppen

UTRECHT - KAMPONG - OZ, FINALE Hoofdklasse Hockey Heren, Seizoen 2014-2015, 16-05-2015, KAMPONG - OZ 1-2, Marcel Balkestein. Bron: KNHB / Willem Vernes

UTRECHT – KAMPONG – OZ, FINALE Hoofdklasse Hockey Heren, Seizoen 2014-2015, 16-05-2015, KAMPONG – OZ 1-2, Marcel Balkestein.
Bron: KNHB / Willem Vernes

Op woensdag 9 januari 2019 komen er maar liefst twee topsporters naar Eersel. De prof-honkballer Rick van den Hurk en voormalig hockeyer Marcel Balkestein. Wij, Femke Janssen en Frederique Kersjes organiseren deze ontmoeting in het kader van ons profielwerkstuk voor BSM (Bewegen, Sport en Maatschappij). Enthousiast reageerden Van den Hurk en Balkestein op onze uitnodiging om hieraan mee te werken. Tijdens de avond geven de twee sporters graag uitleg over het leven en werken in de topsport en alle competenties die daarvoor nodig zijn. het leek ons interessant om twee eigenlijk totaal verschillende sporten uit te lichten. Enerzijds heb je Hockey, wat een zeer populaire sport is hier in Nederland, en het is daarom ook onwijs knap om hier zo groot in te worden. Anderzijds heb je honkbal, de sport die in Nederland wat minder populair is, maar wel heel erg groot is in bijvoorbeeld Amerika en Japan. Een van onze vragen is  “Hoe groei je als Nederlandse jongen uit tot zo’n bekende honkballer in dat soort grote wereldlanden ?” Naast hun persoonlijke verhalen krijg je aanvullend meer te weten over de krachten die je als topsporter nodig hebt. Denk hierbij aan doorzettingsvermogen, veerkracht, discipline en het omgaan met succes en tegenslagen. Omdat wij zelf ook erg van sport houden, volgen wij op het Rythovius College de talenstroom Bewegen, Sport en Maatschappij (BSM). Hiermee willen we graag jong en oud op het gebied van port inspireren. Deze unieke ervaring wil je dan ook niet missen !

Gasten

Rick van den Hurk is een honkballer en heeft onder meer in de VS gespeeld. Momenteel is hij werper bij de Fukuoda Softbank Hawks in Japan waarmee hij in 2015 de Japan series won.

Marcel Balkestein is een Nederlandse hockeyer. Hij werd met Oranje-Zwart (inmiddels Oranje-Rood) meerdere malen landskampioen en won in 2015 zelfs de Euro Hockey League.

De avond vindt plaats in de Aula van het Rythovius College. Voor leerlingen is de entree gratis; een bijdrage ten bate van het goede doel ad bv 2 euro is vrijwillig: breng daar contant geld voor mee (pinnen is niet mogelijk). Het goede doel wordt gekozen door Van den Hurk en Balkestein en tijdens de avond bekend gemaakt. Overige bezoekers betalen 5 euro waarvan 2 euro ten bate van het goede doel. Graag ontmoeten wij u woensdag 9 januari om 20.00 uur.

Kaarten reserveren kan via info@kw-cafe.nl

Voor eventuele vragen kunt u mailen naar femke.janssen@rythovius.nl of frederique.kersjes@rythovius.nl 

Begeleiding:

Simon Stuifmeel (docent BSM Rythovius College) & Clara Corstens (KW-café)

KW_brake 2011 b

Ben Feringa met model nanocarKW-College #6

! maandag 18 februari 2019; 14.30 uur

Gast: prof. Ben Feringa

Thema: Nanotechnologie en de Moleculaire Motor

Plaats: Aula PiusX Bladel

Vanwege de te verwachten drukte is dit KW-College alleen toegankelijk voor leerlingen 5/6VWO/HAVO, KW-abonnementhouders en KW-sponsoren.

Ben Feringa (1951) heeft de Nobelprijs voor de Scheikunde 2016 toegekend gekregen. Feringa is sinds 1988 hoogleraar organische chemie. Hij is een van de beste wetenschappers van dit moment, zowel in Nederland als mondiaal gezien. Zijn onderzoeksprestaties zijn zo uitzonderlijk dat hij algemeen gezien wordt als één van de meest creatieve en productieve chemici ter wereld. Op verschillende terreinen van de chemie heeft hij doorbraken weten te bewerkstelligen, zoals op het gebied van organische synthese, de katalyse, de supramoleculaire chemie en de nanotechnologie.

Zijn ontdekking in 1999 van de ‘moleculaire motor’, een door licht voortgedreven roterende molecuul, wordt algemeen als een doorbraak van wereldformaat aangemerkt. De potentiële toepassingen van dit concept zijn even talrijk als spectaculair. Bijzonder tot de verbeelding sprekend is het idee dat moleculaire motoren zich via de bloedbaan voortbewegen om geneesmiddelen met grote precisie naar tot op heden ontoegankelijke plaatsen in het menselijk lichaam te transporteren.

Is Feringa en multitalent? Hij is natuurlijk ook een echte sporter en schaatser maar op wetenschappelijk gebied is hij onbetwist een TOP-talent. De leerlingen Niels van de Broek en Guido Smit, 6VWO PiusX, correspondeerden ca 1,5 jaar (!) met hem om een datum te vinden voor dit unieke KW-College.

KW_brake 2011 b

 

Meer over KW-College

Sinds het seizoen 2012-2013 ondersteunt het KW-café jongeren bij het organiseren van het KW-college. Het organiseren biedt jongeren niet alleen een kans om ervaring op te doen met het organiseren van een evenement, het brengt ze ook in contact met ‘spraakmakende’ gasten. Bovendien slaan ze met het organiseren van het KW-college, dat door grote aantallen jongeren wordt bezocht, een brug tussen jongeren en het terrein tussen Kunst en Wetenschap.

Klik voor meer informatie over eerdere KW-colleges op het affiche !

MALARIAMUGGEN EN MEER 2015BREAKING BÈTA 2014

CARRIÈRE-KANSEN 2014spot en Lucky TV