
SAMSAM wil zeggen dat het KW-café incidenteel samenwerkt met andere organisaties die ‘culturele activiteiten organiseren in De Kempen’, zoals VolksUniversiteit de Kempen en Bibliotheek de Kempen. Deze avonden vallen buiten het abonnement.
woensdag 12 februari 2020
MICKY HOOGENDIJK over de muze van het leven
recensie

Micky Hoogendijk laat de verwondering spreken.
In een zeer goed gevulde Muzenval sprak Micky Hoogendijk afgelopen woensdag 12 februari bevlogen over haar leven als fotografe. Meer dan een uur wist zij het publiek op een boeiende manier in haar greep te houden. Het centrale thema van haar lezing ‘De muze van het leven’,was de verwondering. Hoogendijk (1970) vertelde dat zij in haar leven 24 keer was verhuisd en twee jaar geleden nog in Los Angeles woonde. De enorme overgang naar het rustieke landschap van Hoogeloon bevalt haar echter buitengewoon. Nadat zij van haar moeder een camera had gekregen voordat zij naar de USA vertrok, heeft zij op autodidactische wijze het vak van fotograaf eigen gemaakt.
The Artist Way
In Los Angeles leerde zij kijken naar acteurs en maakte daar vervolgens zeer persoonlijke portretten van. Eenmaal in Texas maakte zij kennis met het boek van Julia Cameron, The Artist Way. Het zou haar bijbel worden: aan haar hand leerde zij de fotografie te doorgronden. Kern is dat je altijd ongeacht plaats en leeftijd kunt werken aan je eigen creativiteit en dat je jezelf moet aanmoedigen om naar plaatsen te gaan waar je vol verwondering kunt kijken. De verwondering laat je niet alleen dromen maar kan je ook brengen naar de essentie van iemands wezen. In haar prachtige portretten van jonge meisjes is Micky Hoogendijk op zoek naar de kwetsbaarheid van de mens; verstilling, angst, vrijheid, kilte en zachtheid. Zij weet op het juiste moment, zoals zij dat noemt, iemand in de lens te stoppen.
Dromen en Verwondering

Haar werkwijze berust op toevallige ontmoetingen waarna persoonlijk contacten ontstaan, die haar vervolgens doen dromen. Met behulp van beeldbewerking probeert zij die dromen in de foto tot leven te brengen. Met de foto’s die zo ontstaan, geef je iemand als het ware een cadeautje: een beeld wat hij/zij niet weet. Hoogendijk nam de toehoorders achtereenvolgens mee naar haar oude poppenhuis wat een afspiegeling leek te zijn van haar eigen levensverhaal; naar de verwondering door de omgeving met haar prachtige onderwaterfoto’s waaruit de kracht van de vrouw sprak; naar de verwondering door te reizen en te kijken met kinderogen om tenslotte te eindigen met de verwondering door het naakt. Door de ontoelaatbaarheid van deze foto’s in de media ging zij de foto’s bewerken door alles waarop we elkaar beoordelen weg te poetsen. Daardoor ontstonden raadselachtige , aquarelachtige foto’s. Aan het einde van haar lezing ging zij in op de verwondering door de liefde. Zij maakte daarover haar eerste artfilm waarin zij zelf de hoofdrol speelt en waarin de muzikale tekst van Wende Snijders naadloos aansloot op het gefilmde. Na de lezing ging Micky Hoogendijk uitgebreid in op de vele vragen uit het publiek waaruit eens te meer bleek hoe geboeid men was door haar verhaal. In de foyer moest zij nog lang haar boek signeren en zochten velen contact met haar. Deze eerste lezing van de samenwerkende partijen Volksuniversiteit De Kempen en K/W Café Eersel was een groot succes en smaakt zeker naar meer.
vooraf
Sinds oktober 2018 woont en werkt Micky Hoogendijk, na Amsterdam, Nagasaki en de VS, in Hoogeloon(!) De Kempen. Een mooi moment voor een lezing en presentatie in de Muzenval Eersel. Het KW-Café en VolksUniversiteit de Kempen* hebben haar gevraagd te spreken over de inspiratiebronnen bij haar werk en in haar leven. Of, zoals ze het zelf toen noemde over De Muze van het Leven!. Het boek The Artist Way van Julia Cameron speelt daarin een grote rol. Ze zal deze avond vertellen over (en laten zien van!) haar fotografisch werk, haar beelden/composities, hoe die tot stand zijn gekomen en wat haar beweegt om altijd in verwondering naar de wereld te blijven kijken. De bezoekers krijgen deze avond een kijkje achter de/haar schermen, over haar creativiteit, de kunst van de fotografie en de kunstenaar-in-jezelf. Hierbij zullen ook video-delen uit haar eigen ‘fotocursus’ te zien zijn. Aan het slot van de avond zal Micky meer van haar eigen werk tonen en ingaan vragen vanuit de zaal.
Dromen en leren
Hoogendijk is al meer dan 10 jaar actief als autonoom fotograaf. Hoe het begon? De laatste gift die ik ontving van mijn in 2009 overleden moeder, was een fotocamera. Het is dit gebaar geweest dat mijn leven veranderde. De fotocamera van mijn moeder werd katalysator, een nieuwe leidraad in mijn bestaan. Uitgangspunt van mijn werk is de ontmoeting, de droom, het object. Op de set zoek ik naar het instinct, de persoonlijkheid van mijn model. Als enig kind mocht ik alles doen waar ik zin in had. Ik zat vaak te knutselen, te tekenen en te schilderen in de woonkamer, dicht bij mijn moeder. Ik kan mij niet herinneren dat ik mij ooit verveelde. Misschien dat toen de basis gelegd werd voor de concentratie die ik nu dagelijks vind om uren achtereen nonstop te werken aan de digitale uitwerking van mijn foto’s. Het is een vrolijk proces van eindeloos uitproberen, dus ook veel leren.
Tien jaar fotograaf/kunstenaar
Micky Hoogendijk (1970, Amsterdam) is fotografe, actrice, presentatrice en fotomodel. Hoogendijk voelt zichzelf zowel achter, als voor de camera op haar gemak. Ze verrichtte jarenlang in binnen- en buitenland modellenwerk, bijvoorbeeld voor Nederlandse couturiers als Mart Visser. Ze werkte ook als televisie- en filmactrice. Van 2000 tot 2002 speelde Hoogendijk in Goede tijden, Slechte tijden. Geregeld treedt zij op in talkshows en publieksmanifestaties. Hoogendijk begon vanaf 2009 een loopbaan als fotograaf en kunstenaar. Ze maakte voor Photofacts een on-line-cursus Van Beeld naar Kunst. Haar foto’s zijn te zien geweest op exposities in binnen- en buitenland. In 2017 had ze haar eerste overzichtstentoonstelling ‘Through The Eyes Of Others’in Museum Jan van der Togt (Amstelveen) en kwam haar eerste gelijknamige fotoboek uit. Tentoonstellingen in Museum Jan Cunen (Oss) en het CEART Museum (Tijuana Mexico) volgden. Verwijzend naar religie, mythologie, maskerade en genderneutraliteit, neemt zij stelling binnen het aanbod van de autonome fotografie. Dwars op de puriteinse tijdgeest, terugkerend in sommige delen van de Westerse wereld, onderzoekt zij ook de betekenis van het naakt in de fotografie. Het fotografisch werk van Hoogendijk laat de laatste jaren steeds beelden zien waarin ‘een (naakt)model en een idee’ centraal staan. Beelden die hun kracht ontlenen aan de zichtbare kwetsbaarheid van de modellen. Maar hoe doe je dat, een vertrouwensband creëren op ‘de set’? Hoogendijk heeft de gave om de modellen zover te krijgen dat zij hun masker laten vallen en zich kwetsbaar durven op te stellen. Het maakproces gaat ‘na de foto’ verder door middel van digitale schilder-technieken.
Sinds kort maakt Hoogendijk ook ‘video-installaties’.
Praktische Informatie
Woensdag 12 februari 2020, 20 uur, De Muzenval, Eersel
Kaarten 12 Euro, online via https://www.volksuniversiteitdekempen.nl/ of kopen/ophalen bij Primera Eersel, Nieuwstraat 35B. Of voor aanvang van de voorstelling (indien plaats!)
*Bij deze samenwerking sluiten we aan op het (creatieve) cursusaanbod van de VolksUniversiteitdeKempen (VUdK). De ‘professionele’ blik van Hoogendijk kan voor de cursisten inspirerend werken bij zowel ‘fotografie’ als bij het schilderen/tekenen, keramiek/boetseren en schrijven. Hoogendijk past binnen het KW-cafe uitstekend als spreker over ‘Creativiteit in de Beeldend Kunsten’.