Woensdag 4 April 2018
recensie
Neske Beks sluit KW-seizoen af met ‘Storytelling door Film, Boek en Muziek ‘
Een goed gevulde zaal werd tijdens de aankondiging verrast door de muzikale opkomst van de laatste gasten van het KW-Café van dit seizoen, Neske Beks en Chris Corstens. Een mooie dialoog tussen zangstem en saxofoon vormde het begin van de avond. Het was een veelbelovende start, die niet in alle opzichten werd waargemaakt.
Eigen Volk
De avond schetste de persoonlijkheid van Neske Beks en hoe die zich heeft ontwikkeld, door het tonen van fragmenten van haar werk en gesprekken hierover. Dit werd afgewisseld met aangename muzikale improvisaties, gespeeld door saxofonist Chris Corstens. Het eerste gedeelte richtte zich met name op de complexe afkomst van Neske, geillustreerd door een fragment uit haar filmdebuut ‘Eigen volk’* . Met de documentaire beeldt zij op microniveau uit welke problemen zich op macroniveau in de maatschappij afspelen. Thema’s zijn intimiteit, loyaliteit en eigenwaarde. Het is een film over een disfunctioneel gezin en hoewel de famlilie achter de film kon staan, zou Neske zo’n film nu niet meer willen maken. De familie bleek niet bestand tegen de gevolgen. Neske Beks heeft altijd geworsteld met haar identiteit als zwarte en ‘ ontzettend Vlaamse’ vrouw, die in Amsterdam vernederlands is geraakt en momenteel in Spanje woont. Identiteit is dan ook een belangrijk thema voor haar. Hoewel zij gebruik maakt van eigen ervaringen is haar werk niet altijd autobiografisch. De roman De Kleenex Kronieken speelt zich weliswaar af in een voor haar bekende omgeving, maar qua persoonlijkheid lijkt zij niet op het hoofdpersonage. Het meest in de buurt komt nog de begrafenisondernemer uit het boek.
Facebookverslaving
Muziek neemt een belangrijke plaats in in het leven en het werk van Neske. Na het horen van het jazzy muziekstuk . Treiffel van Chris Corstens wist zij dat dit stuk een rol moest spelen in een van haar films. Na de pauze werd een lang fragment vertoond van de betreffende film ‘ Beyond my walls’ over de Facebookverslaving van Neske. Het thema in de film is eenzaamheid. Na het fragment probeerde Neske een gesprek met het publiek op gang te brengen over de invloed van Facebook op het dagelijks leven, maar het aantal verslaafde Facebookgebruikers in het publiek bleek zeer beperkt. De avond eindigde met een aandoenlijk fragment uit de film ‘Mookie’ , die Neske aanduidde als het belangrijkste werk dat zij gemaakt heeft. De opzet van de avond kwam af en toe wat rommelig over. De overgangen naar muzikale fragmenten liepen niet soepel, de gesprekken kwamen niet altijd even goed op gang. Maar het publiek heeft een goede indruk kunnen krijgen van de drijfveren en inspriratiebronnen van Neske Beks en heeft uitgebreid kennis kunnen maken met haar werk.
vooraf
Neske Beks is het liefdeskind van een Gambiaanse passant en een Vlaams-Amerikaanse moeder. Althans, zo vertelt die laatste in Beks debuutfilm Eigen volk (2011), een poëtisch en persoonlijk portret over haar Vlaamse roots, uitgezonden door de VPRO. Toen het liefdeskind drie weken oud was, ging het naar een pleeggezin, een multicultureel, idealistisch en warm gezin. ‘Ge waart mijn eerste echte liefde, het haardvuur na de vorst,’ bezingt Beks haar moeder. Ze verkast naar Amsterdam, waar ze zich ontwikkelt tot een even veelzijdig als productief kunstenaar, afwisselend actief als theater- en documentairemaker, zanger, performer en schrijver. Puttend uit haar eigen bewogen leven vervlecht Neske Beks feit en fictie. Of het nu is als documentaire of als roman: ‘In verhalen kan ik wonen.’ Als tiener overleefde ze een longembolie en een herseninfarct, en een paar jaar geleden had ze in één week tijd nog eens een herseninfarct en een -bloeding. Jazeker. Het heeft me veranderd. . Het gaat om het nu, hè.
Neske Beks (Antwerpen, 1972), is weer zo’n multitalent, een multi-disciplinair kunstenaar met een basis in zang, theater, woord, beeld en muziek. Werkzaam als filmmaker en schrijver maakt ze documentaires zoals Beyond My Walls (VPRO) en Mookie (NCRV). Ze toerde met diverse onewomanshows door Nederland. Ze werkt nu aan de opvolger van haar literaire debuut De Kleenex Kronieken (2014).