Woensdag 29 November 2017
recensie
Ralph Rousseau met een theatershow over Onderwijs, Wetenschap en Muziek
Het is druk, de bijna 300 bezoekers stromen de zaal binnen en op het donkere podium speelt Ralph Rousseau. Het geluid hiervan gaat verloren in het geroezemoes van de vele gewekte verwachtingen. Veel klassieke muziek, barok natuurlijk, viola da gamba!? De bezoekers die komen naar aanleiding van het artikel in het Eindhovens Dagblad weten: het wordt een theatershow rond ‘Ralph’s wonderlijke voettocht door Kunst en Wetenschap’. De vaste KW-bezoekers willen wel eens weten hoe en waarom de Tue-studie/promotie (kernfusie) wordt ingeruild voor muziek. Verschillende verwachtingen en dus waren er na afloop ook verschillende reacties waarbij de overheersende teneur was: veel waardering voor de lef van Ralph Rousseau en een geslaagde tryout!
Heel veel Ralph
Ralph wilde meteen in het begin laten zien dat toeval een grote rol speelde in zijn en ook ons leven. Waarom woon je in Eersel, waarom bezoek je dit KW-Cafe, waarom ging ik Natuurkunde studeren? Echt interessant werd het toen hij illustreerde hoe zijn eigen instrument sinds 1705 door de wereld had gezworven, en zelfs even een cello was geweest. Hiermee was een avondvullende muzikale wereldreis van meer dan 400 jaar te vullen geweest. Wie waren de opdrachtgevers, bezitters, componisten, in welke landen, steden, vorstenhuizen was het aanwezig? In plaats hiervan ging Ralph nogal breed en lang in op zijn eigen persoon en ‘werdegang’. Van kartonnen luidsprekers naar de studie Natuurkunde, van gitaar (en Rolling Stones) naar contrabas, Concertgebouworkest en viola da gamba. Van Matchboxes met vliegtuigjes naar zijn pilotenbrevet en van muziek naar meditatie en coaching.
Ook viola da gamba
In zijn ‘wonderlijke voettocht door kunst en wetenschap’ ontdekte Ralph dat er meer collega-multitalenten waren zoals hij. De grote natuurkundige Sir Isaac Newton speelde ook viola da gamba en Einstein speelde zijn hele leven viool. Alleen vliegen kon men in die tijd nog niet! Met een harde stoel op het podium demonstreerde Ralph het schrille, niet te bevatten contrast met zijn natuurkundige opbouw uit atomen die vooral bestaan uit enorme leegtes en afstanden tussen kernen en electronen! De bezoekers die voor ‘de muziek en de viola da gamba’ waren gekomen, kwamen tussendoor ook aan hun trekken. Ralph speelde opnieuw het enige stuk dat hij zijn vader vlak voor zijn dood (20 jaar geleden) nog had kunnen laten horen. Er was een Pecha Kucha over muziek en de opnames/beelden van Ralph bij Podium Witteman werden live op het Muzenvalpodium gespeeld door Ralph.
Onderwijs, meditatie en analoog
Ralph wilde de zaal ook laten zien en ervaren hoe motivatie en hersenen werken. De natuurlijke (intrinsieke) motivatie die verpest wordt door beloningen, bijvoorbeeld bij het onderwijs. Waardoor weer extrinsieke motivatie ontstaat met al zijn zwakheden. De verhalen van Ralph hierover uit zijn eigen VO-WO-onderwijspraktijk en bij coaching van promovendi waren overtuigend. Het denken is vooral veel nutteloos opnieuw herhalen, piekeren en met meditatie en muziek kan die hersenactiviteit worden uitgezet! En, toeval, de muziek van de viola da gamba is daarbij uitermate geschikt door zijn vele boventonen. En zo gingen de zaallichten uit, de ogen dicht en was het KW-cafe even een plek van meditatie. En hup, daar was weer de sprong van onderwijs naar wetenschap en natuurkunde. De zaal kreeg een lesje opnametechniek, analoog en digitaal en, toeval, de nieuwe CD van Ralph was ook uitgebracht als LP!
Uit de lucht
Was het begin van het optreden met ‘toeval’ niet echt overtuigend, ook het slot met het persoonlijke liefdesverhaal was onbevredigend. Het viel uit de toon en uit de lucht. Terwijl het beeld dat Ralph eerder van zijn leven eerder geschetst had, een voorbeeld was van intrinsieke motivatie, geboden kansen pakken persoonlijke gedrevenheid en ambitie kwam in dit verhaal een beeld naar voren van ‘een persoon die van alles overkwam’ en pas op het laatst ‘met de schrik vrij kwam’! En toch, en toch was er staande ovatie aan het einde van deze bijzondere KW-avond. De tryout was geslaagd, Ralph kan verder met uitproberen. En het publiek kreeg van Ralph een toegift waarin hij razendsnel speelde en zong over…..alle scheikundige elementen!
vooraf
“Zijn cv leest als een soort moderne schelmenroman”, schreef NRC recentelijk, naar aanleiding van de nieuwe elpee/cd van Ralph Meulenbroeks, geboren Eerselnaar en werkend onder de artiestennaam Ralph Rousseau. Een schelmenroman die Ralph deze avond handen en voeten gaat geven. Er zal dus zeker veel muziek klinken en niet altijd in de setting zoals je die gewend bent. Er komt een Pecha Kucha langs over digitale en analoge opnametechnieken. Maar ook de kleine luchtvaart krijgt een plaats. Ralph zal vertellen over recent onderzoek op het gebied van motivatie: waarom doen mensen wat ze doen, waarom besluiten ze wat ze besluiten, waarom heb JIJ besloten wat je besloten hebt? Een avond over muziek, natuurkunde, onderwijs, authenticiteit en kwetsbaarheid, waarbij de filosofie van de grote naamgenoot Jean-Jacques een onderliggend thema blijkt te zijn.
Ralph Meulenbroeks (Duizel, 1967) combineerde zijn conservatoriumstudie contrabas met een universitaire studie en een promotie in de natuurkunde. Beide studies sloot hij “cum laude” af. Hij werkte als onderzoeker bij Shell, Océ en de stichting Fundamenteel Onderzoek der Materie (op het gebied van kernfusie). Sinds 1996 speelt hij daarnaast de viola da gamba en groeide hij snel uit tot de meest prominente Nederlandse ambassadeur van het instrument. Sinds 2011 koos hij ervoor om zijn muzikale activiteiten met het lesgeven in het middelbaar onderwijs (natuurkunde) te combineren. Hij sloot zijn Master of Education in 2012 (weer!) af met het predicaat “cum laude”. Sinds 2015 werkt hij ook als universitair docent aan de Universiteit Utrecht.