KRIS VERBURGH woensdag 1 oktober 2014 Rythovius College Eersel

Naamloos7

Kris Verburgh (Belgie, 1986), arts, publicist en wetenschapsjournalist

Thema: Voeding ‘op zijn kop’: de Voedselzandloper!

Recensie

Grote belangstelling voor de openingsavond van het KW-Café
Voeding “op zijn kop”
Te gast was de Vlaamse arts, publicist en wetenschapsjournalist Kris Verburgh, bekend vanwege zijn boek “De voedselzandloper”, waarbij groenten de basis vormen van de voeding in plaats van brood, aardappelen of pasta. Zijn opvattingen gaan in tegen de gangbare adviesen van de overheid (Schijf van Vijf in Nederland en de Voedingsdriehoek in België), en hebben dan ook tot flinke discussie geleid. Kris Verburgh zette in de lezing uiteen wat de achtergronden van zijn voedingsadviezen zijn.
Allereerst startte Verburgh met het advies om gezondheidsadviezen nooit uit de media te halen. De media zijn uit op interessante nieuwtjes en niet op een gedegen onderbouwd advies. Verder waarschuwde hij voor het volgen van allerlei dieten om af te vallen. Er bestaan wel 350 verschillende dieten, maar wat is nu een goed dieet, vooral ook op langere termijn?
Biogerontologie
Verburgh benadert het voedingsprobleem vanuit de biogerontologie, de wetenschap van de veroudering. Veel ziektes zijn verouderingsziektes. Zijn adviezen hebben dan ook niet tot doel om af te vallen, maar om om het proces van veroudering te vertragen. Daarbij gewicht verliezen is een bij-effect.
In de lezing zette Verburgh gedetailleerd uiteen welke processen voor veroudering zorgen en legde hierbij de nadruk op 2 meganismen: suiker-metabolisme en proteïne-samenklontering. Hij gaf veel voorbeelden van ziektes die met deze meganismen te maken hadden (zoals staar, aderverkalking, ouderdomsdiabetes en Alzheimer) en legde steeds de link met onze voeding. Hierbij verwees hij o.a. naar studies die gedaan zijn in gebieden waar de mensen in verhouding tot de rest van de wereld gezond oud worden.
Voedingsadviezen
Verburgh pleit ervoor om brood, aardappelen, pasta en rijst zoveel mogelijk te vervangen door groenten en fruit, omdat de eerste genoemde producten veel suikers bevatten. Groenten en fruit bevatten bovendien licht-toxische stoffen, waardoor cellen zich beter kunnen verdedigen tegen schadelijke stoffen. Melk blijkt volgens Verburgh in tegenstelling tot de gangbare opvatting niet te zorgen voor sterkere botten. Mensen die meer dat 2 glazen per dag drinken hebben 45% meer kans op een heupfractuur. Verburgh pleit dan ook voor vervanging van melk door bv. groene thee, vergeperst fruitsap, koffie en met mate alcohol (koffie en alcohal bevatten eveneens licht toxische stoffen). En zo had Verburgh nog veel meer voedingsadviezen, gebaseerd op wetenschappelijke studies.
De volle zaal was aandachtig en na de pauze waren er voor Verburgh nog wat vragen, zoals: “Wat is belangrijker, voeding of stress?” Volgens Verburgh is voeding het allerbelangrijkste; ongezond eten veroorzaakt een ongezonde psyche. Maar andere factoren, zoals bewegen, ontspannen en het hebben van sociale contacten, hebben uiteraard ook invloed op ons welzijn.
Kortom: het was een informatieve avond en teveel om in een artikel samen te vatten. Wie er meer over wil weten zal “De voedselzandloper” moeten gaan lezen…

Informatie Vooraf

Verburgh is schrijver van De Voedselzandloper, waarbij groenten de basis vormen van de voedingsdriehoek in plaats van brood, aardappelen of pasta. De discussie over voeding werd in 2013 in Nederland gedomineerd door dit boek!  De arts Bram Bakker schreef in de Volkskrant dat het boek  “mensen doet nadenken over gezonde voeding’. Eieren en kip ‘mogen meer’ van Verburgh. Geen toeval dat Verburgh spreekt op de Vencocampus! Verburgh was van kleins af aan gefascineerd door wetenschap. Op 17-jarige leeftijd schreef hij zijn eerste boek Schitterend!, over het universum en de evolutietheorie. Op 21-jarige leeftijd publiceerde hij zijn tweede boek Fantastisch!, over evolutie en neurowetenschap.  Op 25-jarige leeftijd was hij auteur van drie wetenschapsboeken, een primeur in de Lage Landen. Volgens de Volkskrant geldt Verburgh als ‘een wonderkind’. Verburgh studeerde geneeskunde (Antwerpen) en is daar magna cum laude afgestudeerd. Hij schreef opiniestukken voor NRC, de Volkskrant en trad op in diverse radio- en televisieprogramma’s. Omwille van zijn boek De Voedselzandloper werd Kris Verburgh verkozen tot één van De Belangrijkste Belgen van 2012.