Jalila Essaidi

Woensdag 3 April 2019

Jalila Essaidi - portretGast: Jalila Essaïdi bio-kunstenaar/ wetenschapper/ ondernemer

Thema: Over Veiligheid, Bulletproof Skin, Spinnen en Mest

Plaats: Muzenval Eersel (8 Euro)

Het KW-cafe eindigt het seizoen met een regionale top-combi: wetenschap, bio-kunst en maatschappij. Jalila Essaïdi werd onlangs door Frits Magazine benoemd tot meest invloedrijke vrouw in de regio voor 2017 en ze behoort tot de Inspiring 50 vrouwen in Nederland! Jalila’s bekendste werk, Bulletproof Skin, is een in vitro gekweekte menselijke huid versterkt met spinnenzijde afkomstig van genetisch gemodificeerde geiten en zijdewormen. Dit materiaal stopt een kogel op halve snelheid maar een kogel met een normale snelheid gaat er wel door. Wat heb je hieraan? Jalila verkent ook de sociale, politieke, ethische en culturele vraagstukken omtrent veiligheid in een (bio)technologische wereld.

Jalila is gespecialiseerd op het gebied van moderne biotechnologie en biologische kunst. Een recent project, Mestic®, maakt nieuwe grondstoffen zoals plastic, papier, en textiel uit koeienmest. Deze oplossing voor het mestprobleem genereert ook nieuwe duurzame grondstoffen die door de industrie gebruikt kunnen worden. Ze won hiermee belangrijke internationale prijzen zoals de internationale H&M Global Change Award in 2017 en de Chivas Venture Award in 2018 . In 2017 startte zij met de opbouw van een BioArt Dorp in Eindhoven door een vijftal bijeen gelegen oude boerderijbunkers op te knappen tot een zelfvoorzienende locatie waar plaats is voor een laboratorium, expositieruimtes en een experimentele hortus botanicus.

Jalila Essaïdi (Eindhoven, 1980) behaalde haar bachelor in Art op Fontys Hogescholen voor de Kunsten in 2009. Zij studeerde vervolgens bio-kunst aan de Universiteit Leiden en deed haar Masteropleiding in de Kunsteducatie in Tilburg. Essaïdi is directeur van Inspidere BV®, een biotechbedrijf gevestigd in Eindhoven. Zij is ook directeur en oprichter van Stichting BioArt Laboratories en docent bij Fontys Hogescholen voor de kunsten.