Seizoen 2019-2020

KW_brake 2011 b

Jan Leyers: Allah in Europa, het reisverslag van een ongelovige

Woensdag 2 oktober 2019

Aanvang 20.00 uur – Muzenval Eersel

Toegang 12 euro

Eerste gast dit nieuwe seizoen is Jan Leyers (België 1958) Zijn tv-serie (Canvas, VPRO) over het gezicht van de islam in Europa is nu ook in boekvorm verschenen. Tien jaar na De weg naar Mekka verkent Jan Leyers de islam in Europa. Groeit er zoiets als een Europese versie van de islam? Is dat ook wat moslims zelf willen? En valt het alom heersende wantrouwen jegens de islam te overwinnen?

Leyers is een zeer getalenteerd verteller en een goed geïnformeerde reisbegeleider. Hij wipt van een detail naar het grotere plaatje en springt van het nu naar het verleden. Een onbevangen, invoelend en kritisch interviewer.

Op zoek naar antwoorden trekt Jan Leyers van Sarajevo naar Brussel. Hij gaat met Bosnische moefti’s op bedevaart, maakt een moslimkamp in de Hongaarse poesta mee, wordt wegwijs gemaakt in een Parijse banlieue en gaat in Londen met de voorzitter van een shariaraad op pad. Hij luistert naar traditionele gelovigen en nieuwe bekeerlingen, naar liberalen en fundamentalisten, naar de stem van de kenner en de stem van de straat.
Met de oren van een seculiere westerling die op zijn zeventiende rotsvast geloofde dat de toekomst van Europa er een zou zijn zonder religie en vandaag verbaasd aanziet hoe het opperwezen terrein herovert. 

Biografie

Leyers studeerde filosofie in Antwerpen en Gent en is tevens televisiemaker, tekstdichter, componist en muzikant. In 1978 richtte hij mede de coverband Beriberi op. Hij maakte ook muziek voor theaterproducties en musicals. In 1986 richt hij samen met Paul Michels Soul Sister op, die met The way to your hearteen grote hit maakte. Daarnaast richt hij zich op het maken en presenteren van televisieprogramma’s. in 2012 presenteert hij Zomergasten voor de VPRO en in 2017 dus Allah in Europa. In april 2019 werd de E. du Perron prijs 2018 aan hem toegekend. En nog steeds treedt hij op als muzikant.

KW_brake 2011 b

Martin Koolhoven: Klassiekers met Koolhoven

Woensdag 6 november 2019

Aanvang 20.00 uur – Muzenval Eersel

Toegang 12 euro

Avond vol filmhistorie, een boeiend en uniek theatercollege

Martin Koolhoven is één van Nederlands meest succesvolle filmmakers, die zowel eigen scenario’s verfilmde als die van anderen. Martin eet en drinkt film; over hem schreef HP/De Tijd ooit ‘dat er celluloid door zijn aderen stroomt’. Hij begon met kleine arthouse films, maar via kaskrakers als ‘Het Schnitzelparadijs’ en ‘Oorlogswinter’, maakte hij onlangs zijn internationale debuut met ‘Brimstone’, de eerste Nederlandse western die aan meer dan tachtig landen werd verkocht. Daarnaast werd de film geselecteerd voor het prestigieuze filmfestival van Venetië en won vorig jaar maar liefst zes Gouden Kalveren – onder meer voor ‘beste film’ en ‘beste regie’. Tevens kent u Martin van zijn vele gastoptredens bij ‘De Wereld Draait Door’ en zijn eigen TV-programma bij de VPRO: ‘De Kijk Van Koolhoven’.

Aan de hand van scènes uit legendarische speelfilms door de jaren heen, ‘klassiekers’, maakt Koolhoven het theaterpubliek deelgenoot van zijn liefde voor cinema; iedere filmenthousiasteling kan bij dit bijzondere theatercollege zijn hart ophalen.

Dit theatercollege bevat geen droge kritieken en academische verhandelingen, maar enthousiaste betogen en bezielde observaties: Koolhoven is immers bovenal liefhebber.

Meer over de gast

Koolhoven (Den Haag 1969) groeit vanaf zijn derde op in het Westland en verhuist in 1980 naar Asten. Koolhoven komt tijdens de opleiding Middelbaar Dienstverlenings en Gezondheids Onderwijs in contact met zijn ware liefde: in het vak audiovisuele productie gaat hij aan de gang met beeld en geluid. Hij ontwikkelt zich verder op een audiovisuele HBO-opleiding in Sittard, de Belgische filmacademie Sint Lucas, en tenslotte de Filmacademie in Amsterdam. Hier werkt Koolhoven samen met mensen die later deel gaan uitmaken van zijn vaste team. Job ter Burg (montage) en Menno Westendorp (camera) zijn jaargenoten van Koolhoven. In 1996 studeert Martin Koolhoven af aan de Filmacademie te Amsterdam in de richting Regie/Scenario Fictie.

Na zijn eindexamenfilm maakt hij Lolamoviola Duister Licht, een televisiefilm van bijna een uur. Hij maakt in 1996 ook een aantal videoclips voor Hakkûhbar voor zijn vriend Bob Fosko. In 1999 volgt Suzy Q en daarmee wint Koolhoven in Nederland en het buitenland een aantal prijzen. In 2001 volgen zijn speelfilmdebuut AmnesiA en de boekverfilming De Grot (film), waar hij zijn eerste Gouden Kalf mee wint. In 2005 komen Het Schnitzelparadijs en Knetter uit. Koolhoven is daarmee de eerste regisseur die twee films in de Nederlandse bioscoop top 20 heeft.

In november 2008 komt Oorlogswinter uit, naar Jan Terlouws bekroonde bestseller. Het wordt Koolhovens succesvolste film tot dan toe. Het is zijn derde film die bekroond wordt met een Gouden Film.

In 2009 begint Koolhoven als ‘tafelheer’ in De Wereld Draait Door. Later krijgt hij bij Pauw en Witteman het item Martin at the Movies. Hij bespreekt hier verschillende films met iets uit de actualiteit als aanleiding.

Koolhoven voltooit in 2016 zijn eerste internationale film, Brimstone, een western met een internationale rolbezetting. Bij de Nederlandse première begin 2017 kreeg de film lovende recensies en werd beschouwd als het belangrijkste werk van Koolhoven tot dan toe. De film werd bekroond met zes Gouden Kalveren 2017 (voor Beste film, Beste regie, Beste camera, Beste production design, Beste muziek en Beste geluid) en deed het goed of internationale festivals.

KW_brake 2011 b

prof Mertes en dr Mastenbroek

Dr. Sebastiaan Mastenbroek, Prof. Heidi Mertens en Prof. Frans van de Vosse; van kinderwens tot designerbaby: KW-café over de toekomst van de voortplanting

Woensdag 27 november 2019

Aanvang 20.00 uur – Muzenval Eersel

Toegang 9 euro

Woensdag 27 november komen dr. Sebastiaan Mastenbroek (klinisch embryoloog Amsterdam UMC), prof. Heidi Mertes (medische ethiek, Universiteit Gent) en prof. Frans van de Vosse (TUE – Kunstbaarmoeder) spreken over voortplanting met behulp van kunstmatige embryo’s en baarmoeders, het aanpassen van de mens en het debat erover. Prof. Frans van de Vosse is een van de initiatiefnemers van de kunstbaarmoeder waarmee de overlevingskansen van veel te vroeg geboren baby’s worden vergroot.

Techniek en Ethiek

Zwanger worden gaat bij 1 op de 6 stellen niet vanzelf. Sinds de geboorte van de eerste reageerbuisbaby in 1978 zijn de mogelijkheden voor geassisteerde voortplanting enorm toegenomen. Op dit moment is één op de 30 kinderen, geboren in Nederland, tot stand gekomen in een laboratorium. De ontwikkelingen gaan razendsnel. Muizen zijn geboren uit geslachtscellen die door biotechnologen uit huidcellen waren geproduceerd. Wat is er allemaal mogelijk rondom kinderwens en zwanger worden voor onze (klein)kinderen? Maar ook een (voortgezette) zwangerschap buiten het lichaam in een ‘kunstbaarmoeder’.  Eerdere ontwikkelingen leidden tot weerstand, maar werden niet veel later door de samenleving geaccepteerd. Op deze KW-avond krijgt de bezoeker een eerste overzicht van de technische ontwikkelingen EN de morele/ethische aspecten. 

Kunstbaarmoeder

De totstandkoming van een kunstbaarmoeder voor te vroeg geboren baby’s is een stap dichterbij. Een kunstbaarmoeder dient als vervanging van de couveuse en kunstmatige beademing en kan de overlevingskansen vergroten van veel te vroeg geboren baby’s. Het doel is om extreem vroeg geboren kinderen door de kritische periode van 24 tot 28 weken te helpen. De overlevingskansen van deze baby’s zijn klein. Ongeveer de helft overlijdt bij 24 weken zwangerschap. Baby’s die overleven, hebben vaak hun leven lang problemen met chronische aandoeningen zoals hersenschade, verminderde longfunctie en/of netvliesproblemen met mogelijk blindheid tot gevolg. Als we de foetale groei van deze kinderen in de kunstbaarmoeder kunnen verlengen tot 28 weken is het risico op voortijdig overlijden teruggebracht tot 15%! 

dr. Mastenbroek, prof. Mertes en prof. Van de Vosse zullen na de pauze vragen vanuit de zaal beantwoorden en met elkaar in gesprek gaan.

Dr. Sebastiaan Mastenbroek klinisch embryoloog Amsterdam UMC, Centrum voor Voortplantingsgeneeskunde, zal een schets geven van de wereldwijde research en ontwikkelingen binnen de voortplantingsgeneeskunde dat nu plaatsvindt. Met een kritische blik op de gezondheidszorg en de wetenschap zal geschetst worden wat we kunnen verwachten. Sebastiaan Mastenbroek is vaak aanwezig in het maatschappelijk debat over de “Toekomst van de menselijke Voortplanting” zoals in de Volkskrant/Trouw/NRC.

Prof. Heidi Mertes is professor medische ethiek aan de Universiteit Gent en voorzitter van De Maakbare Mens. Zij zal ingaan op de ethische implicaties van nieuwe vruchtbaarheidsbehandelingen. Want, willen we alles wat kan? We kunnen de genetische informatie van ons lichaam herschrijven, een verbeterde versie van onszelf produceren. Heidi Mertes is onderzoeker aan het Bioethics Institute Ghent en doet onderzoek rond de ethische implicaties van nieuwe vruchtbaarheidsbehandelingen van zowel pre- als postnatale genoomanalyse. Verder is ze onder meer betrokken bij onderzoek rond de ethiek van embryonaal stamcelonderzoek.

prof. Van de Vosse

Prof. Frans van de Vosse (TUe) is hoogleraar cardiovasculaire biomechanica aan de afdeling Biomedische Techniek van de TU/e. Van de Vosse is ook projectcoordinator voor de totstandkoming van de kunstbaarmoeder. Voorbarige baby’s worden in een vloeibare omgeving geplaatst, net als de natuurlijke baarmoeder. In deze omgeving is er geen kunstmatige ademhaling via de longen. In plaats daarvan worden zuurstof en voedingsstoffen geleverd via een navelstreng met behulp van een kunstmatige placenta. Het systeem dat dit mogelijk maakt, houdt voortdurend de toestand van de baby in de gaten. Denk aan de hartslag en zuurstoftoevoer, maar ook aan de hersen- en spieractiviteit.

KW_brake 2011 b

Panama Pictures met Pia Meuthen (choreograaf), performers Tarek Rammoo, Francesco Barba: Dansend de hoogte in! Where dance meets circus.

Dinsdag 10 december 2019

Aanvang 20.00 uur – Muzenval Eersel

Toegang 12 euro

Dynamisch, ongepolijst en bij vlagen spectaculair, maar tegelijkertijd ook kwetsbaar en intiem. Panama Pictures maakt voorstellingen  voor een breed en gevarieerd publiek op het snijvlak van dans en circus waarin de disciplines moeiteloos in elkaar overvloeien. Dans en acrobatiek, vervlochten met klassieke muziek, elektronische beats en zang. In het KW-Cafe zal artistiek directeur en choreograaf Pia Meuthen een introductie geven op ontstaan, filosofie en werkwijze van PanamaPictures. Voor de laatste voorstelling Requiem for Lost Things (RfLT) was bijvoorbeeld het aangrijpende boek van Julian Barnes over het omgaan met het verlies van zijn vrouw het uitgangspunt. Haar presentatie zal worden afgewisseld met een tweetal spectaculaire solo’s door de performers Tarek Rammoo (Stripped) en Francesco Barba (Solo uit RfLT), steeds voorafgegaan door een korte toelichting. Het belooft in december een bijzondere KW-jubileumavond te worden. Pia Meuthen en de performers beantwoorden aan het einde in het nagesprek ook de vragen.

Meer over de Gasten

Pia Meuthen (Duisburg, 1972) volgde haar dansopleiding aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten en de Fontys Dansacademie in Tilburg. In 2002 heeft zij Panama Pictures opgericht en is hiermee een graag geziene gast op festivals in Duitsland, Noorwegen, Spanje, Zwitserland, Polen, Engeland, Oostenrijk, China, Maleisië en Indonesië. Pia Meuthen is als gastdocent verbonden aan de Fontys Dansacademie in Tilburg. Ze maakte haar eerste dansstukken al op jonge leeftijd, nog op de middelbare school in Duisburg, de stad in het Roergebied waar ze opgroeide. Ze zag er de baanbrekende voorstellingen van Pina Bausch in de jaren tachtig. Vorig jaar kreeg Pia Meuthen de Prins Bernhard Cultuurprijs voor haar ‘unieke en indrukwekkende oeuvre’. Panama Pictures is het huisgezelschap van de Verkadefabriek in ‘s-Hertogenbosch.

Francesco Barba (Italie, 1984)

Opleiding: Academie voor Theater en Dans, Amsterdam, afdeling Moderne Theaterdans

Tarek Rammoo (Nederland, 1988)

Opleiding: Codarts Circus Arts, Rotterdam. Werkte ook bij Cirque du Soleil.

KW_brake 2011 b

© FMMAG Duncan de Fey

Malou van Hintum

Woensdag 15 januari 2020

Aanvang 20.00 uur – Muzenval Eersel

Toegang 9 euro

Geestelijke gezondheidszorg, psychiatrie, suïcide, burn-out, ADHD en ga zo maar door. Op uitdrukkelijk verzoek van ons publiek hebben we dit jaar een gast die ons mee neemt in de wirwar van wat al of niet geestelijk gezond is. Wat is normaal eigenlijk, wat doen diagnoses met iemand, is iemand echt ziek of is er misschien ook iets aan de hand in onze maatschappij? Welke sociale en politieke implicaties zitten er aan ons gezond of ongezond zijn? Allemaal vragen die deze avond aan bod kunnen komen. Na een inleiding wordt u uitdrukkelijk uitgenodigd met haar in discussie te gaan. 

Malou van Hintum (Oss, 1961) is wetenschapsjournalist en dagvoorzitter/moderator. Ze studeerde politieke wetenschappen in Nijmegen schrijft voor NWO en Universiteit Leiden en publiceert in o.a. NRC, De Groene en Trouw.

Haar stokpaardjes zijn politiek en psyche wat onder meer resulteerde in de volgende publicaties: Brein onder druk. Over stress, agressie en veerkracht(2017) en Doe eens normaal. Over zin en onzin van psychiatrische diagnoses. (2012). Dit laatste boek werd genomineerd voor de Psyche Mediaprijs 2013 en kreeg ook een eervolle vermelding bij de uitreiking van de NVvP-mediaprijs 2017, de mediaprijs van de vereniging van psychiaters. 

KW_brake 2011 b

© Martin de Haan

© Martin de Haan

Martin de Haan, vertaler, schrijver, redacteur, docent: Wat Google niet kan, Houellebecq en de Kunst van het Vertalen

Woensdag 4 maart 2020

Aanvang 20.00 uur – Muzenval Eersel

Toegang 9 euro

Martin de Haan is o.m. vaste vertaler van Kundera en Houellebecq. In 2019 publiceert hij Aan de rand van de wereld: Michel Houellebecq (geactualiseerde en uitgebreide herdruk, De Arbeiderspers) over leven en werk van deze Franse schrijver. Voor zijn vertalingen is hij vaak gelauwerd bijv.: ‘De vertalingen van De Haan zijn zo rijkgeschakeerd en tegelijk zo soepel geconstrueerd dat zijn vakmanschap veelal verborgen blijft voor de nietsvermoedende Nederlandse lezer, tenzij hij of zij de Franse brontekst bij de hand heeft.’  (Jury van de Dr. Elly Jaffé Prijs2018). En zo regent het loftuitingen. Deze avond zal hij tekst en uitleg geven over (vertaal) werk en de manier waarop dat in de praktijk gebeurt.

Over de gast:

 Martin de Haan (Middelburg, 1966) werkte na zijn studies Frans en literatuurwetenschap enkele jaren aan een proefschrift over de poëzie van Raymond Queneau, maar zei in 1995 de wetenschap vaarwel om zelf literair actief te worden. Was lange tijd recensent Franse literatuur voor de Volkskrant. Schreef tal van essays voor diverse Nederlandse en Vlaamse tijdschriften. Vaste vertaler van Milan Kundera en Michel Houellebecq, lid van het inmiddels ter ziele gegane vertalerstrio Marjan Hof (met Rokus Hofstede en Jan Pieter van de Sterre). Coauteur (met Rokus Hofstede) van het vertaalpleidooi ‘Overigens schitterend vertaald’. Was lid van de adviesraad van het Fonds voor de Letteren en bestuurslid van de Vereniging van Letterkundigen. Was van 2007 tot 2015 vice-voorzitter en voorzitter van de Europese vertalersraad CEATL. Is momenteel bestuurslid van Poetry International. Bekroningen: Letterenfonds Vertaalprijs 2013, Filter Vertaalprijs 2018, Dr. Elly Jaffé Prijs 2018. Zakelijke website: Tovertaal.nl.

KW_brake 2011 b

Floris Alkemade, Architect – Rijksbouwmeester: Panorama Platteland Brabant, van problemen naar perspectieven en plannen

Donderdag 2 april 2020

Aanvang 20.00 uur – Aula Rythovius College Eersel

Toegang 9 euro

De directe aanleiding voor het KW-Café om de Rijksbouwmeester Floris Alkemade uit te nodigen was zijn visie op ‘perspectieven voor het platteland’ . Brabant en onze plattelandsregio de Kempen zijn voorbeelden waar nieuwe perspectieven en plannen hard nodig zijn. Alkemade organiseerde hiervoor in 2017 Brood&Spelen,  een prijsvraag voor de herinrichting van een leefbaar platteland. Immers, veel boeren stoppen, stallen komen leeg en het platteland dreigt te ontvolken en het platteland is een potentieel broeinest van innovatie, nergens vind je zoveel creativiteit en nergens zoveel startups! In 2018 presenteerde hij Panorama Nederland waarin de toekomst van de landbouw – naast water, mobiliteit en energie – een van de hoofdthema’s was. Met dit panorama wil Alkemade met een optimistische blik vooruitkijken. Zodat er ook een verlangen naar de toekomst kan ontstaan. In zijn optimistische eindplaatje is het platteland een plek geworden waar nog steeds volop boeren actief zijn. Alkemade: Ik vind het zelf vreselijk om te zien, al die stoppende boeren. We hebben ze in de toekomst hard nodig. Om voedsel te produceren, maar ook om het nieuwe Nederlandse landschap vorm te geven. Boeren hebben veel ervaring op het gebied van water- en bodembeheer. De landbouw in het buitengebied zou extensief en grondgebonden moeten worden. De intensieve veeteelt, maar bijvoorbeeld ook de glastuinbouw, verhuizen naar speciale ‘agroparken’ op strategische locaties nabij belangrijke infrastructurele knooppunten.

Alkemade: om tot die omslag te komen is er een new deal tussen boer en maatschappij nodig. Waarbij de boer een eerlijk inkomen verdient zonder steeds te moeten redeneren vanuit zo veel mogelijk productie tegen zo laag mogelijke kosten. Ook de overheid zal zijn nek uit moeten steken met een overgangsfonds voor boeren om de periode te overbruggen als ze naar een duurzame bedrijfsvoering gaan.

Meer over de Gast

Floris Alkemade (1961) is architect en stedenbouwkundig ontwerper. Na zijn afstuderen aan de TU Delft was hij 18 jaar lang verbonden aan het bureau Office for Metropolitan Architecture (OMA), waarvan de laatste acht jaar als partner. Sinds 2008 leidt Alkemade zijn eigen bureau FAA. Daarnaast was Alkemade gast-professor aan de Universiteit van Gent en is hij lector aan de Academie van Bouwkunst in Amsterdam. Floris Alkemade werd in 2015 benoemd als Rijksbouwmeester en voorzitter van het College van Rijksadviseurs. Floris Alkemade is recent uitgeroepen tot Architect van het Jaar 2018. Met name ‘de zichtbaarheid van Alkemade’ werd geprezen. De jury prijst Alkemade omdat hij in korte tijd zoveel voor elkaar heeft gekregen. Belangrijke thema’s, zoals de opvang van vluchtelingen en de toekomst van het platteland zijn voortvarend en creatief aangepakt.

KW_brake 2011 b