Jan Leyers: Allah in Europa, het reisverslag van een ongelovige
Woensdag 2 oktober 2019
Aanvang 20.00 uur – Muzenval Eersel
Toegang 12 euro
Eerste gast dit nieuwe seizoen is Jan Leyers (België 1958) Zijn tv-serie (Canvas, VPRO) over het gezicht van de islam in Europa is nu ook in boekvorm verschenen. Tien jaar na De weg naar Mekka verkent Jan Leyers de islam in Europa. Groeit er zoiets als een Europese versie van de islam? Is dat ook wat moslims zelf willen? En valt het alom heersende wantrouwen jegens de islam te overwinnen?
Leyers is een zeer getalenteerd verteller en een goed geïnformeerde reisbegeleider. Hij wipt van een detail naar het grotere plaatje en springt van het nu naar het verleden. Een onbevangen, invoelend en kritisch interviewer.
Op zoek naar antwoorden trekt Jan Leyers van Sarajevo naar Brussel. Hij gaat met Bosnische moefti’s op bedevaart, maakt een moslimkamp in de Hongaarse poesta mee, wordt wegwijs gemaakt in een Parijse banlieue en gaat in Londen met de voorzitter van een shariaraad op pad. Hij luistert naar traditionele gelovigen en nieuwe bekeerlingen, naar liberalen en fundamentalisten, naar de stem van de kenner en de stem van de straat.
Met de oren van een seculiere westerling die op zijn zeventiende rotsvast geloofde dat de toekomst van Europa er een zou zijn zonder religie en vandaag verbaasd aanziet hoe het opperwezen terrein herovert.
Biografie
Leyers studeerde filosofie in Antwerpen en Gent en is tevens televisiemaker, tekstdichter, componist en muzikant. In 1978 richtte hij mede de coverband Beriberi op. Hij maakte ook muziek voor theaterproducties en musicals. In 1986 richt hij samen met Paul Michels Soul Sister op, die met The way to your hearteen grote hit maakte. Daarnaast richt hij zich op het maken en presenteren van televisieprogramma’s. in 2012 presenteert hij Zomergasten voor de VPRO en in 2017 dus Allah in Europa. In april 2019 werd de E. du Perron prijs 2018 aan hem toegekend. En nog steeds treedt hij op als muzikant.
Martin Koolhoven: Klassiekers met Koolhoven
Woensdag 6 november 2019
Aanvang 20.00 uur – Muzenval Eersel
Toegang 12 euro
Avond vol filmhistorie, een boeiend en uniek theatercollege
Martin Koolhoven is één van Nederlands meest succesvolle filmmakers, die zowel eigen scenario’s verfilmde als die van anderen. Martin eet en drinkt film; over hem schreef HP/De Tijd ooit ‘dat er celluloid door zijn aderen stroomt’. Hij begon met kleine arthouse films, maar via kaskrakers als ‘Het Schnitzelparadijs’ en ‘Oorlogswinter’, maakte hij onlangs zijn internationale debuut met ‘Brimstone’, de eerste Nederlandse western die aan meer dan tachtig landen werd verkocht. Daarnaast werd de film geselecteerd voor het prestigieuze filmfestival van Venetië en won vorig jaar maar liefst zes Gouden Kalveren – onder meer voor ‘beste film’ en ‘beste regie’. Tevens kent u Martin van zijn vele gastoptredens bij ‘De Wereld Draait Door’ en zijn eigen TV-programma bij de VPRO: ‘De Kijk Van Koolhoven’.
Aan de hand van scènes uit legendarische speelfilms door de jaren heen, ‘klassiekers’, maakt Koolhoven het theaterpubliek deelgenoot van zijn liefde voor cinema; iedere filmenthousiasteling kan bij dit bijzondere theatercollege zijn hart ophalen.
Dit theatercollege bevat geen droge kritieken en academische verhandelingen, maar enthousiaste betogen en bezielde observaties: Koolhoven is immers bovenal liefhebber.
Meer over de gast
Koolhoven (Den Haag 1969) groeit vanaf zijn derde op in het Westland en verhuist in 1980 naar Asten. Koolhoven komt tijdens de opleiding Middelbaar Dienstverlenings en Gezondheids Onderwijs in contact met zijn ware liefde: in het vak audiovisuele productie gaat hij aan de gang met beeld en geluid. Hij ontwikkelt zich verder op een audiovisuele HBO-opleiding in Sittard, de Belgische filmacademie Sint Lucas, en tenslotte de Filmacademie in Amsterdam. Hier werkt Koolhoven samen met mensen die later deel gaan uitmaken van zijn vaste team. Job ter Burg (montage) en Menno Westendorp (camera) zijn jaargenoten van Koolhoven. In 1996 studeert Martin Koolhoven af aan de Filmacademie te Amsterdam in de richting Regie/Scenario Fictie.
Na zijn eindexamenfilm maakt hij Lolamoviola Duister Licht, een televisiefilm van bijna een uur. Hij maakt in 1996 ook een aantal videoclips voor Hakkûhbar voor zijn vriend Bob Fosko. In 1999 volgt Suzy Q en daarmee wint Koolhoven in Nederland en het buitenland een aantal prijzen. In 2001 volgen zijn speelfilmdebuut AmnesiA en de boekverfilming De Grot (film), waar hij zijn eerste Gouden Kalf mee wint. In 2005 komen Het Schnitzelparadijs en Knetter uit. Koolhoven is daarmee de eerste regisseur die twee films in de Nederlandse bioscoop top 20 heeft.
In november 2008 komt Oorlogswinter uit, naar Jan Terlouws bekroonde bestseller. Het wordt Koolhovens succesvolste film tot dan toe. Het is zijn derde film die bekroond wordt met een Gouden Film.
In 2009 begint Koolhoven als ‘tafelheer’ in De Wereld Draait Door. Later krijgt hij bij Pauw en Witteman het item Martin at the Movies. Hij bespreekt hier verschillende films met iets uit de actualiteit als aanleiding.
Koolhoven voltooit in 2016 zijn eerste internationale film, Brimstone, een western met een internationale rolbezetting. Bij de Nederlandse première begin 2017 kreeg de film lovende recensies en werd beschouwd als het belangrijkste werk van Koolhoven tot dan toe. De film werd bekroond met zes Gouden Kalveren 2017 (voor Beste film, Beste regie, Beste camera, Beste production design, Beste muziek en Beste geluid) en deed het goed of internationale festivals.

Dr. Sebastiaan Mastenbroek, Prof. Heidi Mertens en Prof. Frans van de Vosse; van kinderwens tot designerbaby: KW-café over de toekomst van de voortplanting
Woensdag 27 november 2019
Aanvang 20.00 uur – Muzenval Eersel
Toegang 9 euro
Woensdag 27 november komen dr. Sebastiaan Mastenbroek (klinisch embryoloog Amsterdam UMC), prof. Heidi Mertes (medische ethiek, Universiteit Gent) en prof. Frans van de Vosse (TUE – Kunstbaarmoeder) spreken over voortplanting met behulp van kunstmatige embryo’s en baarmoeders, het aanpassen van de mens en het debat erover. Prof. Frans van de Vosse is een van de initiatiefnemers van de kunstbaarmoeder waarmee de overlevingskansen van veel te vroeg geboren baby’s worden vergroot.
Techniek en Ethiek
Zwanger worden gaat bij 1 op de 6 stellen niet vanzelf. Sinds de geboorte van de eerste reageerbuisbaby in 1978 zijn de mogelijkheden voor geassisteerde voortplanting enorm toegenomen. Op dit moment is één op de 30 kinderen, geboren in Nederland, tot stand gekomen in een laboratorium. De ontwikkelingen gaan razendsnel. Muizen zijn geboren uit geslachtscellen die door biotechnologen uit huidcellen waren geproduceerd. Wat is er allemaal mogelijk rondom kinderwens en zwanger worden voor onze (klein)kinderen? Maar ook een (voortgezette) zwangerschap buiten het lichaam in een ‘kunstbaarmoeder’. Eerdere ontwikkelingen leidden tot weerstand, maar werden niet veel later door de samenleving geaccepteerd. Op deze KW-avond krijgt de bezoeker een eerste overzicht van de technische ontwikkelingen EN de morele/ethische aspecten.
Kunstbaarmoeder
De totstandkoming van een kunstbaarmoeder voor te vroeg geboren baby’s is een stap dichterbij. Een kunstbaarmoeder dient als vervanging van de couveuse en kunstmatige beademing en kan de overlevingskansen vergroten van veel te vroeg geboren baby’s. Het doel is om extreem vroeg geboren kinderen door de kritische periode van 24 tot 28 weken te helpen. De overlevingskansen van deze baby’s zijn klein. Ongeveer de helft overlijdt bij 24 weken zwangerschap. Baby’s die overleven, hebben vaak hun leven lang problemen met chronische aandoeningen zoals hersenschade, verminderde longfunctie en/of netvliesproblemen met mogelijk blindheid tot gevolg. Als we de foetale groei van deze kinderen in de kunstbaarmoeder kunnen verlengen tot 28 weken is het risico op voortijdig overlijden teruggebracht tot 15%!
dr. Mastenbroek, prof. Mertes en prof. Van de Vosse zullen na de pauze vragen vanuit de zaal beantwoorden en met elkaar in gesprek gaan.
Dr. Sebastiaan Mastenbroek klinisch embryoloog Amsterdam UMC, Centrum voor Voortplantingsgeneeskunde, zal een schets geven van de wereldwijde research en ontwikkelingen binnen de voortplantingsgeneeskunde dat nu plaatsvindt. Met een kritische blik op de gezondheidszorg en de wetenschap zal geschetst worden wat we kunnen verwachten. Sebastiaan Mastenbroek is vaak aanwezig in het maatschappelijk debat over de “Toekomst van de menselijke Voortplanting” zoals in de Volkskrant/Trouw/NRC.
Prof. Heidi Mertes is professor medische ethiek aan de Universiteit Gent en voorzitter van De Maakbare Mens. Zij zal ingaan op de ethische implicaties van nieuwe vruchtbaarheidsbehandelingen. Want, willen we alles wat kan? We kunnen de genetische informatie van ons lichaam herschrijven, een verbeterde versie van onszelf produceren. Heidi Mertes is onderzoeker aan het Bioethics Institute Ghent en doet onderzoek rond de ethische implicaties van nieuwe vruchtbaarheidsbehandelingen van zowel pre- als postnatale genoomanalyse. Verder is ze onder meer betrokken bij onderzoek rond de ethiek van embryonaal stamcelonderzoek.

Prof. Frans van de Vosse (TUe) is hoogleraar cardiovasculaire biomechanica aan de afdeling Biomedische Techniek van de TU/e. Van de Vosse is ook projectcoordinator voor de totstandkoming van de kunstbaarmoeder. Voorbarige baby’s worden in een vloeibare omgeving geplaatst, net als de natuurlijke baarmoeder. In deze omgeving is er geen kunstmatige ademhaling via de longen. In plaats daarvan worden zuurstof en voedingsstoffen geleverd via een navelstreng met behulp van een kunstmatige placenta. Het systeem dat dit mogelijk maakt, houdt voortdurend de toestand van de baby in de gaten. Denk aan de hartslag en zuurstoftoevoer, maar ook aan de hersen- en spieractiviteit.
Panama Pictures met Pia Meuthen (choreograaf), performers Tarek Rammoo, Francesco Barba: Dansend de hoogte in! Where dance meets circus.
Dinsdag 10 december 2019
Aanvang 20.00 uur – Muzenval Eersel
Toegang 12 euro
Dynamisch, ongepolijst en bij vlagen spectaculair, maar tegelijkertijd ook kwetsbaar en intiem. Panama Pictures maakt voorstellingen voor een breed en gevarieerd publiek op het snijvlak van dans en circus waarin de disciplines moeiteloos in elkaar overvloeien. Dans en acrobatiek, vervlochten met klassieke muziek, elektronische beats en zang. In het KW-Cafe zal artistiek directeur en choreograaf Pia Meuthen een introductie geven op ontstaan, filosofie en werkwijze van PanamaPictures. Voor de laatste voorstelling Requiem for Lost Things (RfLT) was bijvoorbeeld het aangrijpende boek van Julian Barnes over het omgaan met het verlies van zijn vrouw het uitgangspunt. Haar presentatie zal worden afgewisseld met een tweetal spectaculaire solo’s door de performers Tarek Rammoo (Stripped) en Francesco Barba (Solo uit RfLT), steeds voorafgegaan door een korte toelichting. Het belooft in december een bijzondere KW-jubileumavond te worden. Pia Meuthen en de performers beantwoorden aan het einde in het nagesprek ook de vragen.
Meer over de Gasten
Pia Meuthen (Duisburg, 1972) volgde haar dansopleiding aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten en de Fontys Dansacademie in Tilburg. In 2002 heeft zij Panama Pictures opgericht en is hiermee een graag geziene gast op festivals in Duitsland, Noorwegen, Spanje, Zwitserland, Polen, Engeland, Oostenrijk, China, Maleisië en Indonesië. Pia Meuthen is als gastdocent verbonden aan de Fontys Dansacademie in Tilburg. Ze maakte haar eerste dansstukken al op jonge leeftijd, nog op de middelbare school in Duisburg, de stad in het Roergebied waar ze opgroeide. Ze zag er de baanbrekende voorstellingen van Pina Bausch in de jaren tachtig. Vorig jaar kreeg Pia Meuthen de Prins Bernhard Cultuurprijs voor haar ‘unieke en indrukwekkende oeuvre’. Panama Pictures is het huisgezelschap van de Verkadefabriek in ‘s-Hertogenbosch.
Francesco Barba (Italie, 1984)
Opleiding: Academie voor Theater en Dans, Amsterdam, afdeling Moderne Theaterdans
Tarek Rammoo (Nederland, 1988)
Opleiding: Codarts Circus Arts, Rotterdam. Werkte ook bij Cirque du Soleil.
Malou van Hintum (wetenschapsjournalist) en Roelof Kleppe (psychiater): Wat-is-Normaal, Psychische Ziekten en Psychiatrie
Woensdag 15 januari 2020
Aanvang 20.00 uur – Muzenval Eersel
Toegang 9 euro
De westerse maatschappij maakt mensen depressief, lastige kinderen krijgen meteen het label ADHD en de psychiatrische handbijbel DSM-5, zal – geholpen door de farmaceutische industrie – iedereen tot psychiatrisch en dus chemisch behandelbaar patiënt bestempelen! Dit soort geluiden ‘teisteren’ de psychiatrie. Maar…hoe zit het dan echt!? Lichamelijke klachten zijn duidelijk te definiëren – een hartaanval, diabetes of een gebroken been zien er overal hetzelfde uit. In de psychiatrie bestaat tussen ‘volkomen normaal’ en ‘echt ziek’ een groot grijs gebied. Op uitdrukkelijk verzoek van ons publiek duikt het KW-café deze avond in de snel groeiende wereld van psychische aandoeningen, van ADHD, autisme, angsten, depressie tot schizofreen en suïcidaal gedrag.Is er meer psychisch leed of zijn wij het anders gaan benoemen? Zijn er meer ‘aanstellers’, modeziektes, zijn we intoleranter geworden, of stelt onze complexe maatschappij zulke hoge eisen? Het KW-Café biedt deze avond een maatschappelijke ‘overview’ EN middels een interview een ‘kijk in de keuken’ van psychiater en instelling.

© FMMAG Duncan de Fey
Wetenschapsjournalist Malou van Hintum zal deze KW-avond openen met het overzicht van de wereld van ‘geestelijke gezondheid en ziekte’. Wie zijn de ‘probleemhebbers’ met welke problemen? Hoe zit het met ‘nature-nurture’? Wat is stress, hoe werkt psychopathologie, genetisch onderzoek en hersenonderzoek hierbij? Wat is de invloed van de baarmoeder en de opvoedmoeder? En welke rol speelt de maatschappij in het ziek maken en ziek verklaren van mensen? Wat is ‘normaal’ nou eigenlijk is, en welk effect hebben diagnoses op iemand zelf en diens omgeving? Hoe zit het met de eigen verantwoordelijkheid? Wie zijn de ‘psychische helpers’ en hoe gaan ze te werk? Van Hintum,een veelgevraagd spreker, schreef in 2012 het spraakmakende boek Doe eens normaal. Over zin en onzin van psychiatrische diagnoses. In 2017 gevolgd door Brein onder druk. Over stress, agressie en veerkracht.

Roelof Kleppe (psychiater bij OPSY/GGzE en consulterend psychiater in het St Anna Ziekenhuis te Geldrop) zal aansluitend geïnterviewd worden over de dagelijkse, harde, weerbarstige werkpraktijk voor psychiater/instelling EN de ontwikkelingen hierin. Welke mensen met welke klachten komen bij een psychiater, hoe vindt deze ‘verwijzing’ plaats, hoe zit het met wachtlijsten? Wanneer vindt opname plaats, wanneer ‘gedwongen’? Welke problemen levert dat op voor client, omgeving, psychiater en instelling? Hoe werkt een psychiater: gesprekken, met wie, medicijnen, wanneer, een combinatie, hoezo? Wat is de rol van ‘geneesheer/directeur’ bij het beleid en uitvoering van een instelling? Wat als de behandeling ‘mis gaat’, is er toezicht, verantwoording bij behandelaar en instelling? Interessant (en te bespreken!) is ook de training Mental Health First Aid (MHFA) – Eerste Hulp bij Psychische Problemen –die Kleppe naar Nederlandhaalde. Hoe te handelen als iemand met psychische problemen uw pad kruist? Kleppe is ook nauw betrokken bij het opstellen van het werkplan SuicidePreventie in ZO-Brabant. De afgelopen 50 jaar zijn de suïcidecijfers geleidelijk gestegen, dit in tegenstelling tot de behandeling van hartkwalen of van kanker. Hoe verminder je het taboe op suïcidale gedachten en suïcidaal gedrag?
Na de pauze beantwoorden Van Hintum en Kleppe vragen vanuit de zaal en gaan met elkaar in dialoog/discussie. Vragen kunt u in de pauze ook schriftelijk indienen.
Over onze gasten
Malou van Hintum studeerde politieke wetenschappen in Nijmegen en is nu wetenschapsjournalist met name over de onderwerpen Psychologie, Psychiatrie en Neurowetenschappen. Ze publiceert in o.a. NRC, De Groene en Trouw. Naast de hierboven genoemde boeken, schreef Van Hintum De opvoedingscanon(2010) met René Diekstra.Over haar boek Doe eens Normaalschreef Jim van Os, hoogleraar psychiatrie Universiteit Maastricht ‘In dit kritische en boeiende werk wordt uitgelegd wat zin en onzin is in de diagnostiek, welke grote vragen er zijn, en waar het in de toekomst naartoe moet. Lezen!’
Roelof Kleppe studeerde aan de Universiteit van Utrecht, was sinds 1996 tot dit voorjaar werkzaam als psychiater/psychotherapeut (sinds 2008 als geneesheer-directeur) bij de GGzE, en is nu werkzaam als consulterend psychiater verbonden aan het St Anna Ziekenhuis te Geldrop en bij OPSY Centrum voor verstandelijke beperking en psychiatrie. OPSY helpt volwassenen (vanaf 18 jaar in de regio Eindhoven en De Kempen) die moeite hebben met leren en kampen met psychische problemen.

Martin de Haan, vertaler, schrijver, redacteur, docent: Wat Google niet kan, Houellebecq en de Kunst van het Vertalen
Woensdag 4 maart 2020
Aanvang 20.00 uur – Muzenval Eersel
Toegang 9 euro
Martin de Haan is o.m. vaste vertaler van Kundera en Houellebecq. In 2019 publiceert hij Aan de rand van de wereld: Michel Houellebecq (geactualiseerde en uitgebreide herdruk, De Arbeiderspers) over leven en werk van deze Franse schrijver. Voor zijn vertalingen is hij vaak gelauwerd bijv.: ‘De vertalingen van De Haan zijn zo rijkgeschakeerd en tegelijk zo soepel geconstrueerd dat zijn vakmanschap veelal verborgen blijft voor de nietsvermoedende Nederlandse lezer, tenzij hij of zij de Franse brontekst bij de hand heeft.’ (Jury van de Dr. Elly Jaffé Prijs2018). En zo regent het loftuitingen. Deze avond zal hij tekst en uitleg geven over (vertaal) werk en de manier waarop dat in de praktijk gebeurt.
Over de gast:
Martin de Haan (Middelburg, 1966) werkte na zijn studies Frans en literatuurwetenschap enkele jaren aan een proefschrift over de poëzie van Raymond Queneau, maar zei in 1995 de wetenschap vaarwel om zelf literair actief te worden. Was lange tijd recensent Franse literatuur voor de Volkskrant. Schreef tal van essays voor diverse Nederlandse en Vlaamse tijdschriften. Vaste vertaler van Milan Kundera en Michel Houellebecq, lid van het inmiddels ter ziele gegane vertalerstrio Marjan Hof (met Rokus Hofstede en Jan Pieter van de Sterre). Coauteur (met Rokus Hofstede) van het vertaalpleidooi ‘Overigens schitterend vertaald’. Was lid van de adviesraad van het Fonds voor de Letteren en bestuurslid van de Vereniging van Letterkundigen. Was van 2007 tot 2015 vice-voorzitter en voorzitter van de Europese vertalersraad CEATL. Is momenteel bestuurslid van Poetry International. Bekroningen: Letterenfonds Vertaalprijs 2013, Filter Vertaalprijs 2018, Dr. Elly Jaffé Prijs 2018. Zakelijke website: Tovertaal.nl.
Floris Alkemade, Architect – Rijksbouwmeester: Panorama Platteland Brabant, van problemen naar perspectieven en plannen
Donderdag 2 april 2020
Aanvang 20.00 uur – Aula Rythovius College Eersel
Toegang 9 euro
Rijksbouwmeester Floris Alkemade in KW-Café over Panorama Kempenland
Over Transities, Kansen en Landschapspark De Kempen
Directe aanleiding voor het KW-Cafe om de invloedrijke Rijksbouwmeester Floris Alkemade uit te nodigen was zijn visie op perspectieven voor het platteland. Eersel en de Kempen kunnen zoiets goed gebruiken. Alkemade zal deze KW-avond zijn panorama schetsen en is er ook tijd voor twee Kempenprojekten in de vorm van een PechaKucha (spreek uit Petsja Koetsja). Met 20 dia’s en precies 20 seconden toelichting per dia schetst de spreker het onderwerp. Na precies 400 (20*20) seconden, minder dan 7 minuten, is het afgelopen! Eerst is er een gezamenlijke PechaKucha van dé drie geselecteerde teams van (landschaps)ontwerpers en specialisten. Zij werken op dit moment hard aan hun visie op de toekomst van De Kempen (inclusief natuurgrenspark Groote Heide), als Landschapspark in metropoolregio Brainport Eindhoven. Riky de Veth vertelt over Landcoöperatie Dal van de Kleine Beerze. Landschap is een werkwoord!. Drie prikkelende presentaties, ruim tijd voor vragen, dat wordt een inspirerende afsluiting van het KW-café jubileumseizoen.
New Deal Boer Samenleving
Alkemade organiseerde in 2017 al een prijsvraag voor een leefbaar platteland. Immers, veel boeren willen stoppen, stallen komen leeg en landbouwgrond zoekt een nieuwe bestemming, ook in Eersel en De Kempen. Hetzelfde platteland is ook een potentieel ‘broeinest van innovatie’, nergens vind je zoveel creativiteit en nergens zoveel startups! Nieuwe inkomsten, van zorgboerderij tot windmolens en zonneweiden. In 2018 presenteerde Alkemade zijn Panorama Nederland waarin de toekomst van de landbouw – naast water, verstedelijking en energie – een van de hoofdthema’s was. Het platteland als een plek waar nog steeds volop boeren actief zijn. Alkemade:We hebben boeren in de toekomst hard nodig. Om voedsel te produceren, maar ook om het nieuwe Nederlandse landschap vorm te geven. De landbouw in het buitengebied zou extensief en grondgebonden moeten worden. De intensieve veeteelt, maar bijvoorbeeld ook de glastuinbouw, verhuizen naar speciale ‘agroparken’ op locaties nabij belangrijke infrastructurele knooppunten. Om tot die omslag te komen is er een new deal tussen boer en maatschappij nodig. Waarbij de boer een eerlijk inkomen verdient zonder steeds te moeten redeneren vanuit zo veel mogelijk productie tegen zo laag mogelijke kosten.
Botsende belangen
In Brabant geldt sinds 2019 ‘Brabants Mozaïek’ als ‘leidraad bij transities’ voor alle betrokken partijen, van ZLTO tot BMF. Transities rondom Voedsel, Water, Energie en Leisuremet als dubbeldoelstelling: kwaliteitsverbetering van het landschap. Bij de concrete project-uitwerkingen (wat, hoe, wie) blijken botsende belangen. Boeren/grondeigenaren die stoppen willen vaak de opbrengst van hun vrijkomende landbouwgrond maximaliseren. Projectontwikkelaars bieden boeren (en zichzelf) met windmolens en zonneweiden hierbij grote opbrengsten. De kans dat deze projecten het Kempisch Landschap verbeteren is echter nihil. Hier moeten botsende belangen worden afgewogen.
Samen maken wij De Kempen
De Kempen is één van de vier regio’s in Nederland, die o.l.v. het Huis van de Brabantse Kempen i.s.m. Natuurgrenspark De Groote Heide, deelneemt aan de prestigieuze EO-Wijers Prijsvraag 2019/2020. Met als opdracht: “Schets in woord en beeld, op regionale schaal en tegen de achtergrond van klimaat, energie en verstedelijking, specifieke handelingsperspectieven voor de omslag naar een duurzame kringlooplandbouw, op een wijze die zowel de voedselvoorziening als de verblijfskwaliteit van het landschap verbetert en versterkt”. Op 23 september vindt de prijsuitreiking plaats in het spoorwegpark in Tilburg. Per gebied wordt één winnaar aangewezen en overall (van de 4 gebieden) wordt ook nog één winnaar gekozen. Hoe mooi zou het zijn als de Kempen dit zou zijn? Ondertussen bruist het in de Kempen van vele positieve activiteiten zoals rondom De Levende Beerze, van een Landcoöperatie tot een Voedselbos en moestuin in Vessem. Prikkelende presentaties, ruim tijd voor vragen, een inspirerende afsluiting van het KW-café jubileumseizoen.
Meer over de gasten en projecten
Floris Alkemade (1961),architect en stedenbouwkundig ontwerper, was 18 jaar verbonden aan het bureau OMA van Rem Koolhaas. Sinds 2008 leidt Alkemade bureau FAA (Floris Alkemade Architect). Alkemade was gastprofessor aan de Universiteit van Gent en lector aan de Academie van Bouwkunstin Amsterdam. Floris Alkemade werd in 2015 benoemd als Rijksbouwmeester en in 2018 uitgeroepen tot Architect van het Jaar. Met name ‘de zichtbaarheid van Alkemade’ werd geprezen. De jury prijst Alkemade omdat hij in korte tijd zoveel voor elkaar heeft gekregen op belangrijke thema’s zoals de opvang van vluchtelingen en de toekomst van het platteland.