Jan Leyers

Allah in Europa, het reisverslag van een ongelovige

Woensdag 2 oktober 2019 – Muzenval Eersel

Aanvang 20.00 uur

Toegang 12 euro

Eerste gast dit nieuwe seizoen is Jan Leyers (België 1958) Zijn tv-serie (Canvas, VPRO) over het gezicht van de islam in Europa is nu ook in boekvorm verschenen. Tien jaar na De weg naar Mekka verkent Jan Leyers de islam in Europa. Groeit er zoiets als een Europese versie van de islam? Is dat ook wat moslims zelf willen? En valt het alom heersende wantrouwen jegens de islam te overwinnen?

Leyers is een zeer getalenteerd verteller en een goed geïnformeerde reisbegeleider. Hij wipt van een detail naar het grotere plaatje en springt van het nu naar het verleden. Een onbevangen, invoelend en kritisch interviewer.

Op zoek naar antwoorden trekt Jan Leyers van Sarajevo naar Brussel. Hij gaat met Bosnische moefti’s op bedevaart, maakt een moslimkamp in de Hongaarse poesta mee, wordt wegwijs gemaakt in een Parijse banlieue en gaat in Londen met de voorzitter van een shariaraad op pad. Hij luistert naar traditionele gelovigen en nieuwe bekeerlingen, naar liberalen en fundamentalisten, naar de stem van de kenner en de stem van de straat.
Met de oren van een seculiere westerling die op zijn zeventiende rotsvast geloofde dat de toekomst van Europa er een zou zijn zonder religie en vandaag verbaasd aanziet hoe het opperwezen terrein herovert. 

Biografie

Leyers studeerde filosofie in Antwerpen en Gent en is tevens televisiemaker, tekstdichter, componist en muzikant. In 1978 richtte hij mede de coverband Beriberi op. Hij maakte ook muziek voor theaterproducties en musicals. In 1986 richt hij samen met Paul Michels Soul Sister op, die met The way to your hearteen grote hit maakte. Daarnaast richt hij zich op het maken en presenteren van televisieprogramma’s. in 2012 presenteert hij Zomergasten voor de VPRO en in 2017 dus Allah in Europa. In april 2019 werd de E. du Perron prijs 2018 aan hem toegekend. En nog steeds treedt hij op als muzikant.

KW_brake 2011 b