Martin Koolhoven

Klassiekers met Koolhoven

Woensdag 6 november 2019

Aanvang 20.00 uur  – Muzenval Eersel

toegang 12 euro

Avond vol filmhistorie, een boeiend en uniek theatercollege

Martin Koolhoven is één van Nederlands meest succesvolle filmmakers, die zowel eigen scenario’s verfilmde als die van anderen. Martin eet en drinkt film; over hem schreef HP/De Tijd ooit ‘dat er celluloid door zijn aderen stroomt’. Hij begon met kleine arthouse films, maar via kaskrakers als ‘Het Schnitzelparadijs’ en ‘Oorlogswinter’, maakte hij onlangs zijn internationale debuut met ‘Brimstone’, de eerste Nederlandse western die aan meer dan tachtig landen werd verkocht. Daarnaast werd de film geselecteerd voor het prestigieuze filmfestival van Venetië en won vorig jaar maar liefst zes Gouden Kalveren – onder meer voor ‘beste film’ en ‘beste regie’. Tevens kent u Martin van zijn vele gastoptredens bij ‘De Wereld Draait Door’ en zijn eigen TV-programma bij de VPRO: ‘De Kijk Van Koolhoven’.

Aan de hand van scènes uit legendarische speelfilms door de jaren heen, ‘klassiekers’, maakt Koolhoven het theaterpubliek deelgenoot van zijn liefde voor cinema; iedere filmenthousiasteling kan bij dit bijzondere theatercollege zijn hart ophalen.

Dit theatercollege bevat geen droge kritieken en academische verhandelingen, maar enthousiaste betogen en bezielde observaties: Koolhoven is immers bovenal liefhebber.

Meer over de gast

Koolhoven (Den Haag 1969) groeit vanaf zijn derde op in het Westland en verhuist in 1980 naar Asten. Koolhoven komt tijdens de opleiding Middelbaar Dienstverlenings en Gezondheids Onderwijs in contact met zijn ware liefde: in het vak audiovisuele productie gaat hij aan de gang met beeld en geluid. Hij ontwikkelt zich verder op een audiovisuele HBO-opleiding in Sittard, de Belgische filmacademie Sint Lucas, en tenslotte de Filmacademie in Amsterdam. Hier werkt Koolhoven samen met mensen die later deel gaan uitmaken van zijn vaste team. Job ter Burg (montage) en Menno Westendorp (camera) zijn jaargenoten van Koolhoven. In 1996 studeert Martin Koolhoven af aan de Filmacademie te Amsterdam in de richting Regie/Scenario Fictie.

Na zijn eindexamenfilm maakt hij Lolamoviola Duister Licht, een televisiefilm van bijna een uur. Hij maakt in 1996 ook een aantal videoclips voor Hakkûhbar voor zijn vriend Bob Fosko. In 1999 volgt Suzy Q en daarmee wint Koolhoven in Nederland en het buitenland een aantal prijzen. In 2001 volgen zijn speelfilmdebuut AmnesiA en de boekverfilming De Grot (film), waar hij zijn eerste Gouden Kalf mee wint. In 2005 komen Het Schnitzelparadijs en Knetter uit. Koolhoven is daarmee de eerste regisseur die twee films in de Nederlandse bioscoop top 20 heeft. 

In november 2008 komt Oorlogswinter uit, naar Jan Terlouws bekroonde bestseller. Het wordt Koolhovens succesvolste film tot dan toe. Het is zijn derde film die bekroond wordt met een Gouden Film. 

In 2009 begint Koolhoven als ‘tafelheer’ in De Wereld Draait Door. Later krijgt hij bij Pauw en Witteman het item Martin at the Movies. Hij bespreekt hier verschillende films met iets uit de actualiteit als aanleiding.

Koolhoven voltooit in 2016 zijn eerste internationale film, Brimstone, een western met een internationale rolbezetting. Bij de Nederlandse première begin 2017 kreeg de film lovende recensies en werd beschouwd als het belangrijkste werk van Koolhoven tot dan toe. De film werd bekroond met zes Gouden Kalveren 2017 (voor Beste film, Beste regie, Beste camera, Beste production design, Beste muziek en Beste geluid) en deed het goed of internationale festivals.