Seizoen 2020-2021

Beste Cultuurliefhebber, We hebben ons uiterste best gedaan maar…het corona-virus heeft voorlopig ‘gewonnen’.  De lang geplande avond met Jan Brokken op woensdag 25 november gaat niet door, helaas!! Meer dan 50 personen hadden al gereserveerd. Zij krijgen persoonlijk bericht en hun geld terug. Immers, een nieuwe datum is pas mogelijk zodra er wat stabiliteit is en er weer gepland kan worden.

De boeken van Jan Brokken, de basis voor deze avond, zijn altijd beschikbaar. Bibliotheek, boekhandel wachten op uw bezoek. Jan Brokken gaf zelf nog de  tip: ‘….deze zomer is mijn lievelingsboek verfilmd (De Droevige Kampioen), de driedelige film/documentaire zal voorjaar 2021 door de VPRO worden uitgezonden’. Wij hopen u in 2021 te ontmoeten. Wij hopen u in 2021 te ontmoeten. 

KW-cafe – Volksuniversiteit De Kempen – Bibliotheek De Kempen

Jan Brokken 25 november in Muzenval Eersel met: Stedevaart, in 80 minuten de wereld rond.

Jan Brokken (1949) is de schrijver van veel en veelgelezen romans, reisverhalen en literaire non-fictie. Op woensdag 25 november treedt Jan Brokken tweemaal (!) op met het programma:  Stedevaart, in 80 minuten de wereld rond.  Brokken zal deze avond ook worden geïnterviewd door Mark van der Linden. Mark interviewde eerder een groot aantal schrijvers, variërend van Ronald Giphart, Marja Pruis tot  Heleen van Royen, Peter Buwalda en Herman Brusselmans. En vanavond dus Jan Brokken! Drie Eerselse/Kempische organisaties* hebben de koppen bij elkaar gestoken voor een mooie culturele, muzikale avond en de Muzenval zorgt voor een comfortabele en corona-veilige omgeving! Een boeiende, vrolijke avond met veel cultuur,  muziek, geschiedenis en  politieke context!  Zeer beperkt aantal plaatsen, zie onder, dus boek snel, op=op!

Jan Brokken groeide op in het Zuid-Hollandse Rhoon, studeerde Journalistiek in Utrecht en Bordeaux, ging reizen, trouwde met een Française en schreef romans waarin de plaatsen waar hij kwam het decor vormden voor zijn boeken. Hij reisde onder andere door Frankrijk, West-Afrika, Rusland, de Baltische staten en het Caribisch gebied. Zijn meest recente werk is Stedevaart.een boek dat barst van vitaliteit, kennis en eruditie, Brokken beschrijft op zijn persoonlijke manier 22 steden aan de hand van 22 markante persoonlijkheden: beeldend kunstenaars, schrijvers, componisten, architecten, geleerden of een boekbinder – die de geest van de stad belichamen. In zijn presentatie zal Brokken met name ingaan op het vitale en muzikale Parijs van Satie rond 1900.  Vitaliteit en muziek zal de bezoeker deze avond ook zelf ervaren. Brokken is een begenadigd spreker. 

Mark van der Linden, interviewt Brokken na diens presentatie. Dat wordt een levendig gesprek met name over de plekken waar Jan woonde, de boeken die hij daar schreef en de betekenis van muziek in zijn leven. In 80 minuten de wereld rond en door zijn leven. Van zijn jeugd in Rhoon met de jaren 50-60, naar het Amsterdam van de jaren 70-80  en zijn bijzondere vriendschap met pianist Youri Egorov. In 1992 verhuisde Brokken naar het Caribische gebied en schreef onder andere de op Curaçao spelende roman De droevige kampioen. Zelf rekent Jan Brokken dit boek tot zijn grootste literaire en journalistieke prestaties. Het boek is deze zomer verfilmd en volgend jaar komt de driedelige docu-speelfilm (regisseur Sander Burger) op TV bij de VPRO! Tussendoor publiceerde Brokken in 2005 Waarom elf Antillianen knielden voor het hart van Chopin, een cultuurhistorische verkenning waarvoor hij tien jaar onderzoek had gedaan. Door de geschiedenis van de Caribische muziek te achterhalen, probeerde hij de wortels van de Antilliaanse samenleving bloot te leggen. Brokken leeft/woont al jaren deels in Frankrijk/Arcachon. 

Mark studeerde Communicatie, deed Schrijversvakschool Amsterdam, werkt bij Bibliotheek Veldhoven en is eigenaar van ‘De Literaire Speelgoedwinkel’ waar alles draait om lees- en schrijfplezier. Mark verzorgt ‘boekproeverijen’ voor jongeren (‘het lezen is vurrukkelluk’), presenteert literaire activiteiten, interviewde voor diverse Literaire Café’s in de regio een groot aantal schrijvers

Praktische Informatie

Datum: woensdag 25 november om 19 en 21 uur, elk optreden duurt 80 minuten! Geen garderobe. Boekverkoop en signeren na afloop in de Foyer. Door de coronavoorschriften zijn er per sessie slechts max. 90  toegangskaarten beschikbaar

Kaartje 12 Euro, de tickets worden per twee (24 Euro) verkocht. Het is niet mogelijk een ticket voor 1 persoon aan te schaffen i.v.m. zaalindeling. Reserveren en betalen kan via de directe link: https://kempen.op-shop.nl/554/jan-brokken-de-wereld-rond-in-80-minuten  Onderaan kunnen de bezoekers een keuze maken uit tijdstippen. Na reservering van de tickets ontvangt u deze per mail.

Voor eventuele vragen over tickets of uw reservering kan men contact opnemen met Bibliotheek Eersel via eersel@bibliotheekdekempen.nl of 085-7733288.

*deze avond wordt georganiseerd door Bibliotheek de Kempen, KW-cafe en Volksuniversiteit De Kempen. 

Vrijdag 26 februari 2021 komt in de Willibrorduskerk te Eersel het Ensorkwartet met Jan Decleir met hun nieuwe programma:  ‘Er was eens … Beethoven’. Het Ensor Strijkkwartet speelt hoogtepunten uit het imposante strijkkwartet oeuvre van Beethoven en combineert dit met een keuze uit de sprookjes van de gebroeders Grimm. Beethoven en de gebroeders Grimm zijn niet alleen Duitse tijdgenoten maar zij vertellen, elk in hun eigen taal,  verhalen waarbij de fantasie, verwondering , verrassing en dramatiek wezenlijke kenmerken zijn. En opnieuw is Jan Decleir de verteller. Wie anders dan Decleir kan je meenemen in deze wondere wereld van het sprookje…?