Seizoen 2021 – 2022

KW-SamSam

Jan Brokken, woensdag 17 november 20 uur in de Muzenval, thema: De Tuinen van Buitenzorg, Muziek & De Wereld Rond! 

Een maand vóór het optreden van Jan Brokken zijn er al méér dan 150 kaarten verkocht. Bij het KW-café is nog slechts een tiental DUO-abonnementen beschikbaar. Het is duidelijk, de liefhebbers van cultuur, muziek en literatuur in Eersel, de Kempen en omstreken willen eruit en erbij zijn. Een boeiende avond met veel Indonesië, Antillen, Rhoon, cultuur, muziek en geschiedenis.Hieronder nog wat laatste praktische informatie zodat u weet wat u zoal kunt verwachten EN ook dat we zorgen voor een corona-veilige toegang en omgeving. Deze avond wordt georganiseerd door Bibliotheek De Kempen, KW-café, Volksuniversiteit De Kempen, in samenwerking met Bruna Eersel en De Muzenval. 

Jan Brokken, Marcella van der Kruk en Interview

Aanleiding voor deze avond is zijn recente boek: De Tuinen van Buitenzorg. Over zijn moeder Olga die als 23-jarige  in 1935 naar Nederlands-Indië verhuisde en in 1947 als moeder, uit een Jappenkamp terugkeerde naar een verwoest Nederland. Olga’s verhaal is verweven met verhalen over muziek, literatuur, cultuur en geschiedenis. Jan Brokken zal worden geïnterviewd door Marcella van der Kruk interviewt Brokken, een levendig gesprek met name over de plekken waar Brokken woonde, de boeken die hij daar schreef en de betekenis van muziek in zijn leven. Er zullen korte muziek- en beeldfragmenten worden gebruikt om eea te illustreren zoals: componist Godowsky (Tuinen), Satie (Stedevaart/Parijs,)  Chopin & Wim Statius Muller (Antillen/Curaçao) Caraïbische gebied en pianist Youri Egorov (Huis van de Dichter. Amsterdam jaren 70-80)

Meer over de gasten

Jan Brokken (1949) is de schrijver van veelgelezen romans, reisverhalen en literaire non-fictie. Hij vertelt over zijn meest recente boek De Tuinen van Buitenzorg. Jan Brokken groeide op in Rhoon (bij Rotterdam), studeerde journalistiek in Utrecht en Bordeaux en ging reizen en verhuizen: Frankrijk, Amsterdam, West-Afrika en de Caraïben. Januari 2020 verscheen zijn boek Stedevaart:  22 steden aan de hand van 22 markante kunstenaars, schrijvers, componisten, architecten, geleerden of een boekbinder. September 2020 verscheen Het eiland van Jean Rhys: over zijn fascinatie voor het Caribische eiland Dominica, de schrijfster Jean Rhys en  haar roman/meesterwerk De wijde Sargassozee. Met zijn boeken Baltische Zielen  en De Rechtvaardigen vertelt Brokken indrukwekkend over Litouwen en de andere Baltische staten. Zijn meest recente werk (februari 2021)  is De Tuinen van Buitenzorg waarin hij op zoek gaat naar de geschiedenis van zijn moeder, die in 1935 naar Nederlands-Indië verhuisde en in 1947 terugkeerde naar een verwoest Nederland. Haar verhaal verweeft Jan Brokken op ingenieuze wijze met beschouwingen over muziek, literatuur, cultuur en geschiedenis, taalgeleerden en de moeder van Hella S. Haasse, die de bekendste concertpianist van Indië was.

Marcella van der Kruk is sinds 1 juli 2021 uitgever non-fictie bij Atlas Contact Marcella studeerde Culturele Antropologie, Nederlandse Taal & Cultuur en Moderne Nederlandse Letterkunde aan de Universiteit van Amsterdam. Ze werkte eerder bij De Bezige Bij en was sinds 2015 redacteur non-fictie bij Atlas Contact. Marcella was ook redacteur bij de laatste boeken van Jan Brokken.

Klik hier voor het verslag van de avond met Jan Brokken

Deze avond gaat in verband met de Corona-maatregelen niet door !! kopers van losse tickets krijgen hun geld terug via de Muzenval.

Arnoud Boot, woensdag 12 januari 20 uur in de Muzenval, thema: Geld scheppen en Schuld maken

Maart 2016 was Arnoud Boot voor het eerst in het KW-café, een volle Muzenval beloonde hem toen met daverend slotapplaus. Aan het einde deed  hij een oproep aan ‘de politiek en de samenleving’ voor de broodnodige vernieuwing van het financiële systeem. Actie graag, om het vertrouwen tussen samenleving en de financiële sector te herstellen. Die actie kwam snel. Maart 2016 werd het burgerinitiatief Ons Geld besproken in de Tweede Kamer. Alle Kamerleden stemden voor een onderzoek naar de introductie van ‘een veilige bank’, de werking van het geldstelsel en geldschepping. De WRR ( Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid) ging aan de slag en  presenteerde in  Januari 2019 haar eindrapport. Arnoud Boot was één van de opstellers en zal ons op deze KW-avond meenemen in de wonderlijke wereld van ‘geldschepping en ons geldstelsel’. Welke bedreigingen, kansen en ontwikkelingen ziet hij.

Na zijn inleiding zal er ook een gesprek/interview zijn met Bert Slagter, auteur van het boek Ons geld is stuk met als flaptekst:  Miljarden mensen gaan gebukt onder financiële censuur of hebben te maken met hoge inflatie. Er is een oplossing: bitcoin……waardevast, door niemand te censureren en door geen centrale bank bij te drukken.

Meer over de gasten

Arnoud Boot (1960, getogen in Eersel!), actief in het financiële publieke debat, is hoogleraar aan de UvA, studeerde aan de Universiteit van Tilburg. Boot is onder meer  lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW), raadslid van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) en voorzitter van Sustainable Finance Lab (SFL).

Bert Slagter (1982), actief in het financiële publieke debat (BNR, podcast), achtergrond in natuurkunde en informatica, oprichter, onderzoeker en softareontwikkelaar bij Procurios. Samen met broer Peter Slagter heeft hij LekkerCryptisch opgericht, een community van journalisten en bouwers die onderwerpen bestuderen op het snijvlak van technologie en economie. Van macro-economie en digitaal centralebankgeld tot bitcoin, decentralized finance en digitale eigendomsrechten. 

De avond met Anna Gimbrère is helaas gecancelled.

Anna Gimbrère, woensdag 9 februari 20 uur in de Muzenval, thema: Wetenschap en wetenschapscommunicatie in een polariserende samenleving

Over de betrouwbaarheid van onderzoek en  bedreiging van wetenschappers in de (sociale) media bijvoorbeeld rondom corona en vaccinatie.  Gimbrère (theoretische Natuurkunde en Sterrenkunde) is  wetenschapsjournalist , programmamaker/ presentator , was tafeldame bij DWDD, leeft duurzaam en ‘wil met ESA de ruimte in’. Wetenschap met zijn technologische kansen als je vriend in onze bedreigde wereld! 

KW-college #8 is verplaatst van woensdag 15 december 2021 naar woensdag 16 februari 2022 – uw eventuele reservering kan blijven staan

Carolijn Visser, woensdag 16 februari 2022 19 uur in de aula van het PiusX te Bladel, thema: Recente geschiedenis van Fascinerend China

Deze avond stond in december jl. gepland en we hopen van harte dat het nu WEL kan doorgaan. Alle dan geldende corona maatregelen zullen in acht worden genomen.

Samen met leerlingen en docenten van het Pius X in Bladel is dit jaar gekozen voor het thema China. De ontwikkelingen in dat land van 1840 tot 2000 zijn onderdeel van het eindexamen VWO. Carolijn Visser schrijft al decennia over China. In 2016 verscheen ‘Selmaeen boek over een Nederlandse vrouw die ten tijde van Mao in China leefde. 

Selma, het boek

Carolijn Visser zal deze avond de tijd van het China onder Mao bespreken, maar ook ingaan op de manier waarop dit boek tot stand is gekomen. Tijdens een van haar lezingen over haar werk komt ze in contact met de familie van Selma. Ze bouwt een goed contact op en in 2012 geeft de familie haar brieven van Selma. Deze vormen mede de basis van dit boek.Ze schildert de grote parades ter ere van de Volksrepubliek, de ideologische blindheid van westerse fellow-travellers, de grote hongersnood en de uitzinnige Rode Gardisten die alles wat westers en oud was vernielden.

China tijdens Mao

In de westerse wereld keek men in die tijd argwanend naar het communisme, naar Sovjet Rusland en naar China. Informatie was moeilijk te krijgen en te beoordelen. China was gesloten en betrouwbare informatie kanalen bestonden nauwelijks. Tegelijkertijd kregen westerse aanhangers van het Chinese communisme een voorkeursbehandeling. 

De Joodse Selma Vos groeide op in IJmuiden en wist tijdens de Tweede Wereldoorlog te ontkomen aan de nazi’s. Tijdens haar studie in Cambridge ontmoette ze Chang Tsao en trouwt met hem. Na de geboorte van hun kinderen besluiten ze in het China van Mao een bestaan op te bouwen. Uiteindelijk wordt het gezin slachtoffer van de Maoïstische heilstaat.

Carolijn Visser (Leiden 1956) 

schrijft al bijna 40 jaar en haar belangstelling voor (post)communistische landen vindt haar weerslag in tientallen boeken waaronder Grijs China (1982), Shanghai Skyline (2008) . Ze schrijft over mensen die zich onder moeilijke omstandigheden staande weten te houden. In 2019 werd haar een eredoctoraat van de Open Universiteit toegekend.

Klik hier voor het verslag van de avond met Carolijn Visser

David van Reybrouck, vrijdag 25 maart 2022 thema: Onafhankelijkheidsstrijd Indonesië & vernieuwing onze democratie

David van Reybrouck in KW-cafe over Kolonisatie van Indonesië EN onze Toekomst

gebaseerd op zijn boek Revolusi en zijn Huizinga-lezing

Het KW-café is zeer verheugd met de komst van David van Reybrouck. En we zijn blij met de verruiming van de corona maatregelen waardoor we u als bezoeker weer gastvrij in de Muzenval te ontvangen. De kaartverkoop gaat hard (reeds 150 kaarten verkocht!) Snel boeken want deze KW-avond met rasverteller Van Reybrouck  is een ‘must’, een hoogtepunt voor het KW-café. Van Reybrouck staat bekend als een grondig onderzoeker en schrijver. Vanavond staat Revolusi over de onafhankelijkheidsstrijd van Indonesië centraal. Volgens Van Reybrouck is het meer dan ‘een conflict tussen kolonisator Nederland en het gekoloniseerde Indië’, het is wereldgeschiedenis. Belangstelling voor kolonisatie beperkt zich meestal tot het historische kolonialisme. Deze KW-avond gaat Van Reybrouck ook in op de klimaatcrisis als ‘kolonisatie van de toekomst’, de manier waarop de mensheid momenteel toekomstige generaties plundert. Recent hield hij hierover de 50e Huizinga-lezing.

Revolusi: het boek

Vijf jaar lang werkte Van Reybrouck aan dit  monumentale werk. Hij interviewde de laatste nog levende getuigen van de onafhankelijkheidsstrijd, in Indonesische rusthuizen, Japanse miljoenensteden en op verafgelegen eilanden. Na zijn boek Congo eindelijk het verhaal over Indonesië.  Vanaf de 14e eeuw tot het aangrijpende verhaal van de Indonesische onafhankelijkheidsstrijd. Indonesië was het eerste land dat na de Tweede Wereldoorlog zijn onafhankelijkheid uitriep. Deze eerste moderne dekolonisatieoorlog inspireerde onafhankelijkheidsbewegingen in Azië, Afrika en de Arabische wereld. Is het de tijdgeest? Precies nu is er ook een grote tentoonstelling REVOLUSI in het Rijksmuseum. In februari was het tweeluik De Indische Rekening op TV, zeer actueel is het geruchtmakende rapport over Dekolonisatie van Indonesië. Van Reybrouck schetst deze KW-avond  als ‘neutrale buitenstaander’ een indrukwekkend portret van deze geschiedenis.

Klimaatcrisis als ‘kolonisatie van de toekomst’

De belangstelling voor kolonisatie is groeiende maar de manier waarop we vandaag de toekomst koloniseren krijgt nauwelijks aandacht. Toch gebeurt dat met dezelfde meedogenloosheid en kortzichtigheid als waarmee in vroeger tijden andere werelddelen werden ingenomen. Van Reybrouck zal deze KW-avond ook stilstaan bij de manier waarop de mensheid momenteel toekomstige generaties plundert. Het geweld beperkt zich bovendien niet alleen tot mensen, maar treft al het leven op aarde. In zijn Huizinga Lezing riep Van Reybrouck zelfs op tot burgerlijke ongehoorzaamheid! Van Reybrouck promoveerde in 2000 aan de Universiteit Leiden. 

Van Reybrouck & Democratische Innovatie

De democratie van de eenentwintigste eeuw staat onder druk. In 2011 was Van Reybrouck initiatiefnemer van het G1000 project, het platform voor democratische innovatie dat meer burgerinspraak beoogde. In 2008 schreef hij het pamflet ‘Pleidooi voor populisme’ met de nadruk op “beter” populisme. In Tegen verkiezingen (2016) pakt hij opnieuw uit met een nieuwe diagnose – en een lang vergeten remedie, loting: het democratische beginsel van het klassieke Athene. Op deze KW-avond, een week voor de lokale gemeenteraadsverkiezingen, willen we ook ruimte geven om over dit thema, zijn plannen, zijn boeken en zijn resultaten vragen te stellen aan Van Reybrouck. Zo heeft de Duitstalige Gemeenschap van België (76.000 inwoners,  een eigen parlement, een eigen regering en een eigen hoofdstad: Eupen) onlangs unaniem besloten om gelote burgers voortaan permanent te betrekken bij de politiek! 

Meer over de gast

David Van Reybrouck (Brugge, 1971) is één van de toonaangevende auteurs van zijn generatie. Hij studeerde archeologie en filosofie aan de universiteiten van Leuven en Cambridge. Hij schrijft zowel non-fictie als theater en poëzie. Zijn boek Congo werd bekroond met vele prijzen. Van Reybroucks schreef in 2018 het Boekenweekessay Zink. Zijn werk verschijnt in meer dan twintig talen. Hij is voorzitter van de auteursvereniging PEN Vlaanderen.

Klik hier voor het verslag van de avond met David van Reybrouck

Tom Lanoye, woensdag 6 april, 20 uur in de Muzenval, over zijn nieuwe boek: De Draaischijf en de samenhang tussen leven en werk 

Het KW-café is zeer verheugd met de komst van deze sprankelende schrijver en een van de meeste gelezen en gelauwerde auteurs van Nederland en Vlaanderen. Hoewel hij vooral bekend is van (verfilmde) romans en bekroonde toneelklassiekers staat hij ook als dichter aan de top. Deze KW-avond zal hij vertellen over zijn nieuwe roman, voordragen uit zijn werk en toelichten hoe zijn werk en leven met elkaar samen hangen. Boekverkoop en signeren na afloop.

De Draaischijf, nieuwe historische roman

‘Ik had me de dag waarop ik word begraven heel anders voorgesteld’. aan het woord is Alex Desmedt, bezeten door toneel. In Antwerpen werkt hij zich vlak voor de Tweede Wereldoorlog op tot directeur van het grootste stadstheater. Hij viert triomf na triomf, mede dankzij zijn vrouw, de in Utrecht geboren sterspeelster Lea Liebermann. Tijdens de bezetting wordt Alex benoemd tot directeur-generaal van meerdere Antwerpse theaters, maar de beperkingen zijn zwaar. Zijn broer, componist en dirigent Rik Desmedt, kiest voluit voor collaboratie, terwijl Lea, die niet meer mag acteren, wegkwijnt en ronddwaalt in een stad waar razzia’s het leven kosten aan duizenden. Kort vóór de bevrijding wordt Alex uitgenodigd voor een delicate opdracht in Den Haag. Twee beroemde partijgenoten van Adolf Hitler zullen in de stadsschouwburg de opening bijwonen van het pas opgerichte Deutsches Theater in den Niederlanden. In de bevrijde thuishaven belooft de afrekening bijzonder bloedig te worden.

Gebeurtenissen en figuren uit het verleden boden Lanoye inspiratie, maar zijn verbeelding primeert. Dat levert een overrompelende vertelling op, vol onvergetelijke personages en dialogen, en met een even ingenieuze als tragische plot. 

Bij de lancering van de roman in maart 2022 geeft Lanoye zijn bronnen prijs. 

Poezie

Van 2003 tot 2005 was Lanoye de eerste Belgische stadsdichter van Antwerpen en schreef in die hoedanigheid ondermeer een ode aan de toren van de O.L. Vrouwekathedraal. In 2019 schreef hij het poëzieweek-geschenk: Vrij-wij met het thema vrijheid. Als hij declameert of uit zijn werk voorleest kun je spreken van een literaire one-man show. 

Biografie

Tom Lanoye (spreek uit –lanwa-) is in 1958 geboren in St. Niklaas, West Vlaanderen als jongste zoon van een slager en een toneelspeelster. Hij is romancier, dichter, columnist, scenarist, performer en theaterauteur. Hij werkt en woont afwisselend in Antwerpen en Kaapstad. Hij studeerde aan de universiteit van Gent Germaanse Filologie en sociologie. Zijn prozadebuut Een slagerszoon met een brilletje dateert van 1985. In de statuten van de in 1992 opgerichte n.v. L.A.N.O.Y.E., het eenmansbedrijf van de schrijver, omschrijft hij zijn werk als ‘alle vormen van teksten en schriftuur, zowel voor boeken, kranten, tijdschriften en andere drukwerken als voor toneelopvoeringen, cabaret- en zangvoorstellingen, dit alles onder eender welke vorm en in de meest ruime zin van het woord’. Zijn publicaties vormen een lange lijst , evenals de vele bekroningen. Zijn theaterwerk bestaat uit meer dan twee dozijn stukken en worden veelvuldig gespeeld, zoals momenteel zijn bewerkingen van Faust en Medea.

Klik hier om kaartjes voor 'Tom Lanoye' te bestellen